01/05/2024

La Albita, cea mai modernă vamă de pe frontiera de est a UE

2 min read

Vama Albița este cea mai mare și mai modernă poartă de intrare în UE de pe flancul estic al Uniunii. Locul prin care, anual, sute de mii de cetățeni și mașini trec spre și dinspre Republica Moldova.
Cu trei ani în urmă, atunci când la conducerea Prefecturii Vaslui ajungea tânărul prefect Eduard Popica, vama era un dezastru total. Românii erau rușinați de craterele din asfalt de pe ambele sensuri, de intrare și ieșire, în timp ce moldovenii ne criticau din răsputeri.
A fost momentul în care prefectul Popica a decis să ia măsuri hotărâte și să ceară la București bani pentru modernizarea vămii. Infrastructura rutieră din punctul de trecere Albița este aproape impracticabilă, plină de gropi, și e nevoie urgentă de găsirea unei soluții legale, pentru a oferi condiții decente de trafic.Am trimis memorii la Ministerul Finanțelor încă din vara anului 2017 și așteptăm o rezolvare a situației. Într-o primă fază urma a fi aduse unități noi de lucru, fiind rezolvată problema infrastructurii informatice, astfel încât să fie scurtați timpii de așteptare pentru efectuarea formalităților de frontieră.În ce privește infrastructura rutieră, în cel mult o lună, vom afla în ce condiții vor începe lucrările de reabilitare. Vama Albița a fost cuprinsă într-un proiect de reabilitare cu fonduri europene și se aștepta un răspuns de la Bruxelles dacă va fi sau nu acceptat la finanțare. În caz contrar, exista soluția trecerii porțiunii de drum în administrarea Ministerului Transporturilor, pentru a fi reabilitat.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.