27/04/2024

Atenție maximă la centralele termice si aragazuri

2 min read

Sezonul rece este perioada în care trebuie să vă asigurați, mai mult ca oricând, că aparatul care vă furnizează căldura și apa caldă menajeră în locuința dvs. funcționează la parametrii corespunzători.
Este recomandata verificarea periodică a centralei termice de către o firmă autorizată de Inspectia de Stat pentru CONTROLUL Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR). O verificare riguroasă de către un specialist asigură optimizarea consumului de gaze naturale dar, mai ales, identifică eventuale defecte care ar putea genera accidente nedorite, urmărind: verificarea caloriferelor, verificarea alimentării cu gaze și apă a centralei și a presiunii, verificarea bateriilor la termostat, verificarea robinetelor de la centrală/calorifere, precum și a țevilor, a coșului de evacuare, curățarea filtrelor de sub centrală (de către un specialist), aerisirea caloriferelor, verificarea valabilității verificării periodice ISCIR (o dată la 2 ani), verificarea tensiunii de alimentare a centralei. Dacă efectuați aceste verificări, șansele ca centrala să se defecteze chiar în momentul în care aveți cea mai mare nevoie de ea vor fi minime. Nu în ultimul rând, întreținerea centralei asigură o bună funcționare a acesteia pentru perioade lungi de timp. Accidentele cu pierderi de vieți omenești și distrugerile materiale semnificative, cauzate prin utilizarea incorectă a gazelor naturale, pot fi evitate respectând următoarele instrucțiuni simple:

Înainte de aprinderea focului:

Verificați dacă se asigură o ventilație permanentă în încăperile unde funcționează centralele termice şi/sau aparatele de consum cu flacără liberă;

Controlați robinetul de manevră al aparatului de utilizare: dacă robinetul este deschis, acesta se închide şi se ventilează încăperea respectivă, precum şi cele învecinate prin deschiderea uşilor şi ferestrelor. Aprinderea focului se face după aerisirea completă!

Verificați funcționarea aparaturii de automatizare, după caz;

Ventilați focarele de la aparatele de utilizare.

La utilizarea gazelor naturale, este INTERZIS:

Lăsarea focului nesupravegheat la aparatele neautomatizate

Modificarea instalațiilor de utilizare fără aprobări legale şi prin persoane neautorizate;

Dormitul în încăperi cu focul aprins;

Dormitul în încăperi cu aparatele de utilizare neracordate la coș.

Dacă simțiți mirosul caracteristic al gazelor, luați imediat următoarele măsuri:

Nu aprindeți nicio sursă de foc!

Nu manevrați aparatele electrice!

Deschideți ușile şi ferestrele!

Stingeți toate focurile!

Nu dormiți în astfel de încăperi!

Anunțați imediat distribuitorul la telefoanele de intervenție!

0235.32.41.41 – DISPECERAT GAZ EST INTERVENȚII URGENȚE

0800.80.20.40 – TEL. VERDE (număr cu apelare gratuită)

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.