15/07/2024

Credincioșii din Episcopia Hușilor sunt așteptați, miercuri după-amiază, în municipiul Huși, la procesiunea cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi

2 min read

În după-amiaza zilei de miercuri, 6 iulie, după slujba Vecerniei Mari și a Litiei în cinstea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, de la ora 18.45, credincioșii din întreaga Eparhie a Hușilor sunt așteptați la procesiunea cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, ce se va desfășura în municipiul Huși, pe traseul: Catedrala Episcopală – str. Mihail Kogălniceanu – str. 1 Decembrie – str. A.I. Cuza (Lukoil) – str. Ștefan cel Mare – Catedrala Episcopală.
An de an, în ajunul hramului Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, Hușiul este însuflețit de procesiunea organizată în cinstea ocrotitoarei orașului și a întregii Episcopii.
Hușiul este singurul loc din țară unde se păstrează moaște ale Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi.
Întrerupt abrupt de regimul comunist ateu, însă reluat în anii din urmă, pelerinajul cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi aduna credincioși de pe ambele maluri ale Prutului, Sfânta intrând, încă din 1787, în conștiința oamenilor ca cea care „aduce multă mângâiere și ușurare creștinilor, mai ales în boli, supărări și în nenorociri” – după cum mărturisea, în 1933, arhiereul Veniamin Pocitan.
„Vom stărui, an de an, ca cinstirea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi să devină una conform luminii și mărturisirii ei de credință, aidoma cinstirii de care se bucură, în Eparhia Iașilor, Sfânta Cuvioasă Parascheva la Iași și, în Eparhia Sucevei și Rădăuților, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” – Părintele Episcop Ignatie al Hușilor
Sfânta Mare Muceniță Chiriachi ocrotește întreaga Eparhie a Hușilor, prin prezența binecuvântată a Sfintelor sale Moaște (mâna stângă) în Catedrala Episcopală din Huși, aduse aici prin efortul Episcopului Iacov Stamati în anul 1787, de la Mănăstirea Marea Lavră din Sfântul Munte Athos.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.