23/01/2025

ACTIVITATI PREVENTIVE PRIVIND UTILIZAREA ARTICOLELOR Pirotehnice

4 min read

Politistii Serviciului Siguranta Scolară si Compartimentului de Analiză si Prevenirea Criminalitătii, din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, desfăsoară activităti preventive în unitătile de învătământ din judetul Vaslui, pentru a informa copiii despre riscurile utilizării ilegale a obiectelor pirotehnice. Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, utilizarea articolelor pirotehnice devine tot mai frecventă în cadrul diverselor evenimente festive, iar copiii pot deveni victimele manipulării necorespunzătoare a acestora. Politistii le-au explicat elevilor, prin exemple concrete, legislatia privind folosirea articolelor pirotehnice si pericolele asociate acestora. De asemenea, au abordat teme legate de consumulș de consumul de droguri si violenta în scoli. Politistii reamintesc câteva reguli importante care trebuie respectate în utilizarea articolelor pirotehnice:
 Articolele din categoria F1 (cum ar fi stelute sau focuri de artificii mici) pot fi achizitionate doar de persoanele care au împlinit vârsta deț 16 ani.
 Articolele din categoriile T1 si P1 (destinate efectelor tehnice sau utilizărilor speciale) pot fi cumpărate exclusiv de persoane majore, care au peste 18 ani.
 Utilizarea articolelor pirotehnice este interzisă în intervalul orar 24:00 – 6:00, exceptând evenimentele autorizate.
 Este interzisă folosirea acestora în următoarele zone:
 În apropierea clădirilor de locuinte, unde zgomotul si vibratiile pot deranja locatarii;
 În zonele cu risc de incendiu sau explozie, cum ar fi benzinăriile, depozitele de materiale inflamabile sau zonele industriale;
 În zonele cu risc de alunecări de teren sau instabilitate geologică;
 Pe drumurile publice, unde pot perturba traficul sau pune în pericol siguranta participantilor la trafic. Pentru a evita accidentele sau sanctiunile legale, politistii recomandă:

  • Achizitionari articolelor pirotehnice doar de la persoane sau firme autorizate:
    Este esential ca produsele cumpărate să fie conforme cu normele de sigurantă impuse de legislatia în vigoare.
    Verificati autorizatia vânzătorului si evitati achizitiile din surse necunoscute sau neautorizate.
  • Verificati etichetele produselor:
    Toate articolele pirotehnice trebuie să fie inscriptionate în limba română. Eticheta trebuie să includă informatii clare despre categoria produsului, instructiuni de utilizare, restrictii de vârstă si alte avertismente relevante. Lipsa acestor informatii poate indica un produs nesigur sau contrafăcut.
  • Sesizati imediat Politia în cazul vânzării ilegale de articole pirotehnice:
    Orice activitate suspectă, cum ar fi comercializarea de produse pirotehnice în piete, în spatii publice neautorizate sau către minori, trebuie raportată autoritătilor la numărul unic de urgentă 112.
    Utilizarea incorectă a acestora de către cei mici poate genera situatii de risc, precum:
     Riscul de rănire gravă: petardele pot provoca răni la nivelul mâinilor, fetei sau ochilor în cazul unei manipulări necorespunzătoare.
     Risc de incendii: petardele reprezintă un risc major de incendiu, mai ales în apropierea materialelor inflamabile. Utilizati petardele în locuri sigure si evitati utilizarea lor în zone cu vegetatie sau constructii.
     Zgomotul puternic al petardelor poate avea un impact negativ asupra sănătătii copiilor si a animalelor de companie, provocând anxietate, stres, respectiv decesul în cazul animalelor. Amintim clasificarea articolelor pirotehnice, conform prevederilor legale:
     articolele pirotehnice de divertisment fac parte din categoriile F1, F2, F3 şi F4 (sau 1, 2, 3 şi 4), astfel:
    o categoria F1 prezintă un risc foarte scăzut, un nivel de zgomot neglijabil, fiind destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv destinate utilizării în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă (exemple: focuri bengale, chibrituri bengale, beţişoare bengale, pocnitori de Crăciun, jerbe, granule scânteietoare, chibrituri detonante, pocnitori pentru petreceri, şerpi, scântei, pocnitori cu confeti, bobiţe explozive). Categoria F2 prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut, fiind destinate utilizării în exterior în spaţii restrânse (exemple: petarde, baterii, mine, minirachete, rachete, morişcă zburătoare, sori rotitori). Categoria F3 prezintă un risc mediu, care sunt destinate utilizării în exterior în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu
    este dăunător sănătăţii umane (exemple: roţi zburătoare, baterii şi combinaţii, jerbe, tub cu tragere, mine, rachete). Categoria F4 de mare risc, cunoscute sub denumirea de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, care sunt destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.
     articole pirotehnice de scenă, categoriile T1 (care prezintă un risc scăzut) şi T2 (destinate utilizării exclusiv de către pirotehnicieni);
     alte articole pirotehnice, categoriile P1 (care prezintă un risc scăzut) şi P2 (destinate manipulării ori utilizării exclusiv de către pirotehnicieni). Politistii vasluieni recomandă copiilor să găsească alternative sigure non-distructive, precum artificiile de lumină sau alte forme de divertisment fără zgomot care să nu pună în pericol siguranta copiilor sau a celor din jur. Este important să ne bucurăm de sărbători într-un mod responsabil, fără a compromite siguranta noastră sau a celor din jur.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.