Oportunitate de finantare pentru cetateni in sectorul ONG-urilor
3 min readÎncepând cu data de 1 august Județul Neamț implementează proiectul “CRESC – Dezvoltăm economia socială în mediul URBAN” SMIS 311821, în baza contractului de finanțare nr. 10419/26.07.2024 în parteneriat cu S.C. Euzone Consultancy Network SRL și Asociaţia Telefonul Copilului conform acordului de parteneriat, anexă la HCJ nr. 240/09.11.2023.
Proiectul se implementează în cadrul apelului de proiecte pentru Programul Educație și Ocupare, Prioritatea 4. Antreprenoriat și economie socială, Obiectiv specific: ESO4.1, proiect în cadrul căruia se atribuie ajutoare de minimis pentru înființarea de intreprinderi sociale, cu respectarea condițiilor impuse în cadrul acestei scheme de ajutor de minimis și detaliate în Ghidul solicitantului – Condiții specifice „Sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban”.
În cadrul proiectului se urmărește înființarea și menținerea funcționării sustenabile a 26 de întreprinderi sociale (IS), inclusiv întreprinderi sociale de inserție (ISI) în mediul urban la nivelul regiunilor Nord – Est, Sud – Est, Sud -Muntenia și Nord – Vest. Întreprinderilor sociale câștigătoare li se oferă o finanțare de până la 80 000 euro pentru înființarea unei afaceri în mediul urban, cu condiția creării a minim 4 locuri de muncă, creându-se astfel 104
locuri de muncă la nivelul regiunilor și județelor vizate: Nord-Est (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui), Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea), Sud-Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman) și Nord-Est (Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj).
În acest sens vor fi organizate 8 sesiuni de cursuri de formare profesională pentru un minim de 119 persoane ce vor primi certificate recunoscute de MMPS în domeniul antreprenorialului social, persoanele câștigătoare urmând să beneficieze de susținere permanentă în dezvoltarea și implementarea planului de afaceri. Pe parcursul derulării proiectului vor fi dezvoltate și consolidate competențele antreprenoriale pentru beneficiari cursurilor de formare, se vor desfășura activități de informare și consiliere personalizată pentru viitorii antreprenori în realizarea planurilor de afaceri ale IS/ISI, specifice domeniilor de activitate ale planurilor de afaceri selectate spre finanțare.
Categoriile eligibile includ persoanele cu vârsta minimă de 18 ani și studii liceale finalizate cu diplomă de bacalaureat, șomeri și șomeri de lungă durată, persoane dezavantajate pe piața muncii sau persoane inactive, membri ai grupurilor vulnerabile.
Una dintre condițiile ce trebuie respectate este ca sediul social al întreprinderii sociale, desfășurarea activității, antreprenorul și salariații să aibă domiciliul în regiunile în care se implementează proiectul.
În vederea înscrierii în procesul de selecție sunt necesare următoarele documente: copie carte de identitate, copie diplomă de bacalaureat, declarație din care să reiasă că persoana nu a mai participat la un alt curs de formare în antreprenoriat social, declarație prin care participantul confirmă că are acces la internet și la un echipament IT, acord GDPR și formular de înregistrare.
Pentru înscriere, formularul este disponibil la adresa:
https://e34xrs8u15o.typeform.com/to/gnvafobN
Dorelian David