„Manastiri reprezentative din judetul Vaslui” la Manastirea Floresti

Cu ocazia hramului „Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul” al Mănăstirii Florești, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean Vaslui au organizat un eveniment expozițional deosebit, oferind publicului șansa de a admira o interesantă expoziție foto–documentară, intitulată sugestiv „Manastiri reprezentative din judetul Vaslui”. Această expoziție a fost etalată în incinta Palatului Egumenesc al Mănăstirii Florești, în cadrul Secției de Istorie și Artă Religioasă „Episcop Iacov Antonovici” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui. Cu ocazia acestei sărbători religioase a avut loc o interesantă slujbă de prăznuire a hramului Mănăstirii Florești – oficiată de către un sobor de preoți, în frunte cu PS IGNATIE, Episcopul Hușilor, în curtea și în Biserica „Sfântul Ilie” din cadrul acestui reprezentativ complex monastic. La această amplă procesiune religioasă au participat, pe lângă oficialitățile locale și județene, foarte mulți credincioși. Importanța sărbătorii hramului și faptul că, după foarte mulți ani, au fost revalorizate cele mai reprezentative așezăminte monahale din Eparhia Hușilor sub forma unei etalări vizuale deosebite a atras atenția celor prezenți. La ampla manifestare cu caracter expozițional au participat mai mulți credincioși, numeroși preoți din Protopopiatele Bârlad, Vaslui, Fălciu și Negrești, în frunte cu episcopul Ignatie al Hușilor, alături de economistul Ciprian Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui. Impresionant a fost numărul mare de credincioși care au ales să treacă pragul mănăstirii în această zi sfântă, pentru a se ruga și pentru a viziona expoziția. La vernisaj au participat numeroși oameni pasionați de istorie, cultură și mulți credincioși, dar – mai ales – PS Ignatie, Episcopul Hușilor, alături de un sobor de preoți. În cadrul acestei manifestări au luat cuvântul muzeograf dr. LAURENȚIU CHIRIAC de la Muzeul Județean Vaslui – cel care a prezentat succint vechimea, importanța și evoluția celor mai interesante edificii monahale ale județului nostru, așezăminte – construite inițial din lemn și apoi rectitorite din piatră.
Totodată, a fost expusă și o interesantă carte de cult veche care dovedește trăinicia și tăria credinței ortodoxe românești. Este vorba de un Octoih Mare (tipărit la Buda, în 1811) – comandat de către Episcopul Iosif Sevastis al Argeșului și realizat prin contribuția financiară a medicului și profesorului Ioan Molnar de la Universitatea din Cluj. Acest Octoih Mare care a fost sistematizat de către Sfântul Ioan Damaschin a fost tipărit cu caractere chirilice în limba română, iar textul scris pe hârtia de filigran se desfășoară pe 353 de file. Cartea provine de la Parohia Coșești-Valea Oanei (comuna Ivănești) și se află în custodia Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui.
În altă ordine de idei, Preasfințitul Părinte IGNATIE, Episcopul Hușilor, a vorbit despre modelul de virtute creștină, despre simbioza perfectă dintre cultură și religie și despre importanța în procesiunile religioase a Octoihului Mare etalat în cadrul expoziției. Preasfinția Sa a mulțumit Muzeului Județean Vaslui pentru inițiativa organizării expoziției și a lăudat actele de cultură realizate de această instituție.
Președintele Consiliului Județean Vaslui – economist CIPRIAN TRIFAN – a evidențiat bunele relații dintre instituția sa și Episcopia Hușilor în efortul lor comun de a restaura și de a pune în valoare această superbă salbă de schituri și mănăstiri din județul Vaslui, dar și ajutorul financiar pe care Consiliului Județean Vaslui l-a acordat Mănăstirii Florești.
Părintele Arhimandrit IEZECHIEL ARITON, – starețul Mănăstirii Florești – a mulțumit colectivului Muzeului Județean Vaslui pentru organizarea împreună a acestei interesante expoziții, dar și Consiliului Județean Vaslui pentru sprijinul financiar acordat de-a lungul timpului. Organizatorii evenimentului expozițional au fost prof. dr. RAMONA MARIA MOCANU, manager al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, dr. LAURENȚIU CHIRIAC, de la aceeași instituție și arhimandrit IEZECHIEL ARITON – starețul Mănăstirii Florești.
Dorelian David