24/07/2024

MINUNILE ICOANEI PRODROMITA DE LA MUNTELE ATHOS

5 min read

Vineri, 12 iulie, se împlinesc 161 de ani de la zugrăvirea în chip minunat a icoanei Prodromița de la Muntele Athos, a cărei cinstire este pomenită pe 12 iulie în calendarul ortodox.
Icoana Maicii Domnului numita „Prodromita” este una dintre icoanele făcătoare de minuni, păstrate în Schitul românesc Prodromu, în Sfântul Munte Athos.
Prăznuirea acestei icoane are loc în fiecare an, pe data de 12 iulie, cu priveghere de întreaga noapte.
Schitul Prodromu mai păstrează și alte icoane făcătoare de minuni, printre care: icoana Sfântului Ioan Botezatorul si icoana Maicii Domnului Apăratoarea de Foc.
Schitul Prodromu a fost întemeiat în anul 1820, sub arhipăstorirea Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei.
Ctitoria schitului a fost recunoscuta prin hristoavele domnești semnate de Grigorie Alexandru Ghica al Moldovei, în data de 7 iulie 1853, și de Carol I al Romăniei, în data de 19 iulie 1871.
Zidirea ansamblului monahal de la Prodromu a avut loc între anii 1852 – 1866, drept ctitor al vremii fiind ieroschimonahul Nifon Ionescu, ajutat de ucenicul sau, ieroschimonahul Nectarie, Schitul ține de Mănăstirea Marea Lavră.
„Istoria Mănăstirilor Athonite”, carte în zece volume, scrisă de schimonahul Irinarh, mentionează:
„Pe la anul 1337, cuviosul Marcu, ucenicul Sfantului Grigorie Sinaitul, avându-și locuința deasupra Manastirii Lavra, pe dealul ce se numește Palama, iată că într-o noapte, ieșind din chilie și stând la rugăciune, văzu în partea dinspre rasarit, la locul ce se numeste Vigla, o doamnă șezând pe un tron precum cele împăratesti, înconjurată de îngeri si sfinți, care tămâiau împrejur, cântând și închinându-se Impărătesei a Toate.
Și întrebând cuviosul Marcu pe Sfântul Grigorie, starețul sau, ce va fi însemnând oare aceasta, i s-a tălcuit ca Maica Domnului voiește ca în timpurile mai de pe urmă să se ridice în acele părți un locaș dumnezeiesc, spre slava Sfinției sale.
Pe locul amintit va fi ridicat Schitul Prodromu.
Prodromița este una dintre icoanele nefacute de mână omenească, ci anume zugravite in chip minunat, prin dumnezeiasca randuire, icoana a fost zugravita în chip minunat, în anul 1863, în Tara Românească.
În acel an, Parintii Nifon si Nectarie, ctitorii Schitului Prodromu, din Sfantul Munte Athos, mergand in tara pentru trebuintele schitului, aveau in inima lor o mare dorinta pentru o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, care sa fie asezata in biserica cea noua, dupa cum mai toate manastirile Sfantului Munte au cate o icoana făcătoare de minuni.
Deci aflandu-se Parintii Nifon si Nectarie în Iasi, au inceput a cerceta acolo pentru a afla un zugrav mai iscusit si cu viata placuta lui Dumnezeu, care sa le zugraveasca o icoana a Nascatoarei de Dumnezeu.
Si au gasit un zugrav batran, Iordache Nicolau, cu care s-au invoit sa le faca aceasta icoana, dupa modelul primit de la parinti.
Însa s-au tocmit ca sa lucreze numai cu post si aspra randuiala, care implica urmatoarele nevointe: de dimineata pana cand va flamanzi sa nu ia nimic in gura, iar dupa-masa sa nu mai picteze, ci alt lucru sa faca pana a doua zi, urmand aceasta randuiala pana la terminarea ei, batranul zugrav primi învoiala cu toata evlavia si multumirea.
Iata ce scria el, in data de 29 mai 1863, despre zugravirea icoanei cea cu dumnezeiasca minune savarsita, intr-o scrisoare pastrata in arhiva Schitului Prodromu:
„Eu, Iordache Nicolau, zugrav din orasul Iasi, am zugravit aceasta Sfanta Icoana a Maicii lui Dumnezeu, cu insasi mana mea, si in vremea lucrului a urmat o minune preaslavita, în modul urmator:
Dupa ce am terminat vesmintele, dupa mestesugul zugravirii mele, m-am apucat sa lucrez fata Maicii Domnului si a Domnului nostru Iisus Hristos; iar dupa ce am dat gata mana intaia si a doua, apucandu-ma de noapte ca sa termin de zugravit, privind eu la chipuri am vazut ca totul a iesit dimpotriva, pentru care foarte m-am mahnit, socotind ca mi-am uitat mestesugul.
Si asa, făcându-se seara, m-am culcat mâhnit, nemâncând nimic în ziua aceea, dar socotind că a doua zi sculandu-mă, să mă apuc mai cu dinadinsul de lucru.
După ce m-am sculat a doua zi, mai întâi am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugandu-ma sa-mi lumineze mintea, ca sa pot ispravi Sfânta Icoana; și când m-am dus sa ma apuc de lucru, o preaslavite minunile Maicii lui Dumnezeu!
S-au aflat chipurile terminate desavarsit, precum se vede.
Eu vazând aceasta minune, n-am mai îndraznit a-mi pune condeiul pe ea, fără numai am dat lustrul cuviincios, desi greșeala am facut aceasta, ca să mai dau lustru la o asemenea icoană.
În dimineața următoare însă, a descoperit icoana desăvârșit pictată, cu fețele luminoase și pline de har dumnezeiesc, fără să înțeleagă cum se petrecuse lucrarea, minunea aceasta s-a întâmplat în noaptea de 27 spre 28 iunie.
Icoana Maicii Domnului Prodromița este descrisă în Sinaxarul zilei de 12/25 iulie de la Slujba Maicii Domnului Prodromița alcătuită Ieromonahul prodromit Dometie Ionescu în anul 1900.
Icoana este zugravită pe lemn de tei, iar dimensiunile având un metru înaltime și 0.70 metri lățime.
Zugravul a lucrat icoana în Mănăstirea Bucium din județul Iași.
O caracteristică a acesteia este faptul că icoana, cercetata la microscop, nu prezinta urme de pensula, acest lucru întărind credința cum că Sfintele Fețe au fost pictate în chip minunat de mână nepământească.
Chipul Maicii Domnului și al Pruncului Iisus au culoarea galbenă, nuanța de galben a grâului.
Există mărturii că Sfintele Fețe se schimbă, uneori întunecându-se, alteori luminându-se.
Aceasta este povestea Sfinte Icoane.
Icoana Prodromița a făcut multe minuni, de-a lungul vremii.
Maica Domnului a vindecat în chip minunat bolnavi de friguri, oameni surzi, pe cei care aveau dureri de cap, bolnavi de ochi și alte feluri de suferințe.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.