24/07/2024

O nouă apariție editorială dedicată Ocrotitoarei Episcopiei Hușilor: „Slujba Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi pe notație psaltică”

2 min read

Cu câteva zile înainte de Sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, ocrotitoarea Episcopiei Hușilor, a văzut lumina tiparului lucrarea Slujba Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi pe notație psaltică, apărută la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă.
Meritul punerii pe notație psaltică a acestei Slujbe revine părintelui arhidiacon Cosmin Vlăduț Mironescu, profesor de muzică psaltică la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur”, și coordonator al Grupului psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Huși.
„Întrucât vechile Mineie pe luna iulie cuprindeau o variantă scurtă a slujbei Sfintei, am inițiat demersurile pentru completarea rânduielii de slujbă și pentru traducerea din limba greacă a mai multor cântări și rugăciuni care o compun. Diortosirea acestei versiuni de slujbă, precum și alcătuirea mai multor cântări, au fost realizare de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Astfel a apărut, în anul 2021, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, Slujba Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi în versiune completă. […]
Pentru că bucuria comuniunii cu sfinții nu este o simplă expresie teoretică, ci îmbracă mereu forme din cele mai minunate și concrete, apare acum, la capătul unui efort binecuvântat și inspirat, la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, Slujba Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi pe notație psaltică.
Se întregește acum, prin intermediul acestei lucrări, buchetul liturgic de rugăciuni și cântări prin care devenim contemporani cu Sfânta Chiriachi” a menționat Părintele Episcop Ignatie al Hușilor, în Cuvântul introductiv.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.