16/07/2024


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/gazetade/public_html/wp-content/themes/newsphere/lib/breadcrumb-trail/inc/breadcrumbs.php on line 253

Programul „Tomata 2024″ IN PLATA DE SAPTAMANA VIITOARE

2 min read

Directia Agricolã Vaslui demareazã peste câteva zile plãtile în programul „Tomata 2024″. Cei peste 88 de beneficiari din judetul Vaslui primesc dupã 1 Iulie prima transã, de 1.500 de euro, iar a doua va fi plãtitã în luna septembrie a.c. În ultimii trei ani, s-au aprobat scheme de ajutor de minimis pentru sustinerea productiei de legume în spatii protejate, care s-au desfãsurat într-un singur ciclu sau în douã cicluri de productie. Începând cu anul 2021, programele de minimis au oferit sprijin financiar pentru productia de legume în spatii protejate. Producãtorii din Vaslui si nu numai vor primi banii acordati în cadrul programului Tomata 2024. Legumicultorii asteaptã prima transã de platã din ajutorul anual de 3.000 de euro, acordat exploatatiilor unde acestia cultivã rosii în spatii protejate si au fãcut dovada valorificãrii unei cantitãti minime. Prima transã, în valoare de 1.500 de euro pentru fiecare beneficiar, va intra în conturi începând de sãptãmâna viitoare. A doua transã va fi plãtitã în luna septembrie a.c. Banii din Schema de ajutor de minimis s-au acordat producãtorilor agricoli care detin o suprafatã de minim 1.000 mp, spatiu protejat cu legume (HG 846/2023, HG 1569/2022, HG 148/2022, HG 651/2021).Scopul programului a fost de a asigura aprovizionarea pe piatã cu legume în perioada de extrasezon, precum si sustinerea legumicultorilor. La nivelul judetului Vaslui, suprafata de spatiu protejat cu legume este una destul de mare, cu un potential legumicol deosebit, potrivit specialistilor. În contextul schimbãrilor climatice, apare tot mai des ideea cultivãrii legumelor în spatii protejate, cum ar fi, de exemplu, serele si solariile (Bogdãnita, Grãjdeni, Ivesti, Pogonesti, Grivita, etc). Programul de sustinere a productiei de legume în spatii protejate a fost un real succes, tot mai multi legumicultori beneficiind de sprijin financiar în ultimii ani. Programul a ajutat tinerii care au mici afaceri în domeniul legumicol si care s-au întors acasã din strãinãtate.
Compensarea partialã a pierderilor la cultura de tomate în spatii protejate si cultura de usturoi. Ȋncepând cu luna iulie a.c. Directia pentru Agriculturã Judeteanã Vaslui va face plãti cãtre producãtorii de tomate în spatii protejate si cultivatorilor de usturoi în câmp. Valoarea ajutorului de stat este de 1.500 euro/beneficiar, respectiv 7.400 lei, corespunzãtor unei suprafete de 1.000 metri pãtrati de tomate în spatii protejate. La usturoi, valoarea ajutorului de stat este de 1.500 euro/ha pentru o suprafatã minimã de 0.3 ha. La nivelul judetului Vaslui sunt eligibili în cadrul schemei de ajutor de stat pentru cultura de tomate un numãr de 88 cultivatori, dintre care cei mai multi sunt din comunele Ivesti, Iana, Pogonesti. In cadrul schemei de ajutor de stat pentru cultura de usturoi sunt eligibili 24 producãtori, cu o suprafatã totalã de 26 hectare. Referitor la ambele ajutoare de stat trebuie mentionat faptul cã beneficiarii eligibili ce au înregistrat pierderi la cultura de usturoi vor încasa suma de 189.813 lei, iar pentru cei cu pierderi la cultura de tomate suma de 651.209 lei.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.