16/07/2024

Grupul psaltic al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” Huși a câștigat locul I la Concursul Național de Muzică Psaltică de la Iași

1 min read

Concursul Național de Muzică Psaltică pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe s-a desfășurat vineri, 24 mai 2024, în cadrul Festivalului Internațional de Muzică Bizantină (IBMF) de la Iași.
Evenimentul, aflat anul acesta la cea de-a V-a ediție, a reunit șase grupuri psaltice, de la seminariile din Iași, Neamț, Huși, Galați, Buzău și Târgoviște.
În urma deliberării juriului, Grupul psaltic „Sfântul Ioan Gură de Aur”, al Seminarului Teologic Ortodox din Huși, coordonat de părintele arhidiacon Cosmin-Vlăduț Mironescu, a obținut locul I.
Pe locul II s-au clasat elevii Seminarului din Iași, locul III a revenit Seminarului Teologic din Buzău, mențiunea I a fost luată de Seminarul Teologic din Galați; mențiunea II, de Seminarul teologic din Târgoviște; iar Seminarul Teologic din Neamț a luat Mențiunea III.
Grupul psaltic al Seminarului hușean a interpretat următoarele cântări: Doxologie fragment, glasul al II-lea plagal, de Emanuel Zmeu; Chinonicul „Întru pomenire veșnică”, glasul varis, după traducerea Episcopului hușean Nectarie Frimu și Stihira idiomelă de Nectarie Protopsaltul, glasul I superior, după traducerea hușeanului Nectarie Protopsaltul.
Concursul, organizat de Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile” din Iași, în colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Inspectoratul Școlar Județean Iași, a avut loc în sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan Iași.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.