22/05/2024

”WILLIAM SHAKESPEARE-460 DE ANI DE LA NASTERE”

3 min read

Expoziție cu documente audio-video din colecțiile Compartimentului Mediateca realizată în holul Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, la etaj de Mihaela Zărnescu.
Maine se împlinesc 460 de ani de la nașterea celui mai mare dramaturg din toate timpurile, William Shakespeare. Scriitorul s-a născut pe 23 aprilie 1564, la Stratford-upon-Avon, în Marea Britanie. Considerat cel mai mare dramaturg din toate timpurile, William Shakespeare a lăsat în urma sa o operă vastă, plină de genialitate. El s-a remarcat prin iscusința extraordinară de a descrie cele mai intime şi profunde aspecte ale naturii umane, dar atât existența cât şi opera sa sunt marcate de numeroase mistere şi dileme, unele chiar savuroase, care nu au fost elucidate pe deplin nici până astăzi.
Lucrările lui (aproximativ 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 poeme narative, precum și alte multe poezii ) au fost traduse în aproape fiecare limbă vorbită și sunt jucate mult mai des decât cele ale oricărui alt dramaturg.
La începutul anului 1590 sunt scrise primele lucrări ale lui Shakespeare – „Richard al III-lea” şi cele trei părţi din „Henry VI”.
În anii 1593 şi 1594 teatrele au fost închise din cauza ciumei, iar Shakespeare a publicat două poeme narative pe teme erotice, „Venus şi Adonis” şi „Violul Lucreţiei”.
Majoritatea operei lui Shakespeare a fost scrisă între anii 1585 şi 1613, fiind reprezentată de 154 de sonete şi numeroase poezii, dar şi de cele mai importante tragedii şi comedii din literatura universală, rodul abilităţii lui de a reliefa cele mai profunde aspecte ale naturii umane.
În 1596 scrie tragica poveste a lui Hamlet, prinţul Danemarcei, inspirată, se pare, de moartea prematură a unuia din gemenii săi, iar în 1599, două dintre proiectele timpurii ale sonetelor 138 şi 144 au apărut în „The Passionate Pilgrim”, fiind publicate sub numele său dar fără aprobarea autorului.
După anul 1600 scrie mai ales tragedii, după Hamlet urmând „Regele Lear” şi „Macbeth”.
În perioada 1606-1607 Shakespeare a scris puţine piese de teatru şi nici una nu îi mai este atribuită după 1613.
În anul 1609 îşi publică sonetele, marea majoritate poezii de dragoste, unele închinate amantei sale – denumită „The Dark Lady”, iar altele închinate unui tânăr – denumit “frumos stăpân”, în cele din urmă criticii săi interpretând nuanţări artistice ale orientării sale sexuale variate. În anul 1611, sau conform altor opinii în 1913, se retrage în localitatea natală, unde a murit la 23 aprilie 1616, exact în ziua atribuită naşterii sale, pe piatra sa funerară scriind „Binecuvântat fie cel ce lasă (în tihnă) aceste pietre şi blestemat fie cel ce-mi mişcă oasele”. Multe dintre piesele sale de teatru au fost montate pe scena teatrului Globe, unul din cele mai cunoscute teatre ale epocii Elisabetei I. Piesele lui Shakespeare sunt populare și astăzi, fiind permanent studiate, jucate și reinterpretate în diverse contexte culturale și politice în întreaga lume. Este printre putinele persoane din lume care s-a nascut si a decedat in aceeasi zi, in cazul lui la 23 aprilie!!

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.