Legumele bogate în fibre si proteinã recomandate in Postul Pastelui
3 min readÎn timpul postului crestinii renuntã la consumul de carne, peste, produse lactate, dar si ouã. Produsele de origine animalã sunt interzise în post, de aceea teoretic ar trebui ca în aceastã perioadã sã mai scãpãm de câteva kilograme în plus, în niciun caz sã ne îngrãsãm. Însã nu este asa. De multe ori, din post, persoanele care mânâncã haotic, sau exagereazã cu foiletajele sau dulciurile, prind în greutate. Dr. Oana Cuzino, medic primar Gerontologie Geriatrie (2005) si doctor în Stiinte Medicale (2005), are pentru cei care tin post câteva sfaturi medicale pentru a nu se îngrãsa în perioada postului ce tocmai a început. Acest post este extrem de dur în ceea ce priveste alimentatia cu carnea si proteinele animale, dar este o binecuvântare pentru sãnãtate, dacã folosim multe legume cu frunze verzi sau legume bogate în proteinã si fibre, cum este lintea, fasolea sau mazãrea. Sã nu uitati cã adevãratul post este fãrã uleiuri vegetale, fãrã cascaval sau pateuri de post si fãrã fructe de mare. Glucide peste glucide, proteine „proaste”, dulciuri multe si vegetale putine sunt doar câteva dintre motivele pentru care ne îngrãsãm atunci când tinem post, spun specialistii. Desi se confundã foarte des postul cu dieta, este important sã stim ce este bine sã mâncãm si cât, altfel, iesim mult mai „grei” decât am intrat, din Postul Mare. Medicul explicã de ce ne îngrãsam în post, deoarece este perioada în care proteinele complete, care se gãsesc doar în produsele animale, sunt eliminate din alimentatie, motiv pentru care satietatea este alteratã. „Pe de o parte, persoanele care nu au obiceiul sã consume fructe si legume vor compensa cu alimente usor disponibile si bogate caloric (biscuiti, sucuri cu zahar, patiserii etc.). Persoanele care, în schimb, au de obicei în alimentatie legume si fructe vor reusi sa aibã o satietate mai bunã. Alimentele bine de consumat în post, si care pot ajuta la un bun control al greutãtii sunt, in principal: cerealele si pâinea integralã, soia si alte leguminoase (mazãre boabe, linte, nãut, fasole boabe), supele, orezul si cartofii, legumele (în special ciupercile, varza. În timpul postului, crestinii renuntã la consumul de carne, peste, produse lactate, dar si ouã. Produsele de origine animalã sunt interzise în post, de aceea teoretic ar trebui ca în aceastã perioadã sã mai scãpãm de câteva kilograme în plus, în niciun caz sã ne îngrãsãm. În realitate, lucrurile stau altfel. De multe ori, în timpul postului, din nevoia de a înlocui alimentele care contin proteinã animalã, foarte sãtioase si gustoase, avem tendinta de a exagera cu consumul de carbohidrati. Acestia trebuie consumati doar în cantitãti limitate. Însã dacã atunci când tinem post mâncam dimineata pâine cu zacuscã, la prânz paste si seara cartofi prãjiti sau orez, nu e de mirare cã acumulãm kilograme în plus. Un alt pericol pentru silueta în timpul postului îl reprezintã înlocuitorii vegetali ai unor alimente care nu sunt de post. Spre exemplu, pateul vegetal, cascavalul vegetal si orice înlocuitor de acest gen, consumate zilnic, în mod abuziv, nu numai cã te îngrasã, întrucât sunt bogate în grãsimi si sodiu (sare), însã sunt si extrem de nesãnãtoase.
Dorelian David