23/05/2024

ANTREPRENORII ISI INCHID FIRMELE IN JUDET

2 min read

Acest an a debutat mai mult decat nefavorabil pentru mediul de afaceri vasluian. Ordonanțele austerității care au oficializat majorarea fiscalității în mediul privat au avut un efect direct pe piața afacerile. Doar în prima lună din acest an, 182 de societăți au ieșit de pe piață. În perioada ianuarie – decembrie 2023, în județul Vaslui și-au încetat activitatea un număr total de 1.381 de firme. Față de luna ianuarie a anului trecut, în prima lună din 2024 au ieșit de pe piață mai multe societăți comerciale. Astfel, 40 de firme au fost suspendate, 44 de societăți au fost dizolvate, iar 98 de afaceri au fost radiate de la Registrul Comerțului. Situația dificilă cu care se confruntă mediul economic continuă, de altfel, trendul falimentelor din anul precedent.
În perioada ianuarie – decembrie 2023 în județ și-au încetat activitatea un număr de 1.381 de firme.
Au fost suspendate 251 de firme, iar alte 385 de societăți au fost dizolvate. În aceeași perioadă, au fost radiate din Registrul Comerțului 745 de societăți.
În acest context economic dificil una dintre dorințele oamenilor de afaceri din județul Vaslui pentru anul 2024 a fost de a lucra mai bine cu autoritățile locale. Antreprenorii vor ca să fie înțeleși și apreciați la justa valoare și să fie consultați în problemele cu care se confruntă comunitățile. Întreprinzătorii susțin că toate greutățile cu care se confruntă mediul economic sunt, de fapt, problemele administrației publice. Comisia Națională de Strategie și Prognoză a publicat în luna ianuarie 2024 „Proiecţia principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial 2023 – 2027”. La finalul acestui an numărul mediu de salariați din județ va fi de 53,9 mii persoane, ceea ce indică o creștere cu 0,8% față de anul anterior. Prognozele pentru anul 2027 în ceea ce privește numărul de salariați sunt următoarele: Botoșani – 60,7 mii persoane; Bacău – 120,2 mii persoane; Iași – 194,2 mii persoane; Neamț – 94,7 mii persoane; Suceava – 117,2 mii persoane; Vaslui – 55,4 mii persoane.
În privinta ratei șomajului, la sfârșitul acestui an aceasta va ajunge la un procent de 7,9%, cea mai mare de la nivelul Regiunii Nord-Est. În anul 2027, potrivit prognozelor oficiale, Vasluiul va fi lider la nivel național alături de Teleorman cu o rata a șomajului de 7,3%.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.