21/05/2024

EVENIMENT ORGANIZAT DE ISU VASLUI PE 4 MARTIE

3 min read

In data de 4 martie 2024, dată care marchează 47 de ani de la cutremurul din 1977, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Vaslui invită toţi cetăţenii judeţului Vaslui să ia parte la un exerciţiu de pregătire de amploare, prin simularea unui cutremur.
Astfel, la ora 10:00 toţi cetăţenii, oriunde s-ar afla (la serviciu, acasă, la şcoală etc.) trebuie să se comporte ca în cazul producerii unui cutremur real, timp de 1 minut. Nu este necesar să întrerupeţi alimentarea cu utilităţi (curent electric, apă, gaz) sau alte măsuri posibile în caz de cutremur. Nu este necesară nici evacuarea din clădiri.
Scopul principal al acestei simulări este de a pregăti populaţia, aşadar, vedeţi această acţiune ca pe o oportunitate de a învăţa ce trebuie să faceţi înainte, în timpul dar şi după cutremur.
Activitatea este promovată pe pagina de internet şi pe contul de facebook ale inspectoratului, www.isuvaslui.ro, www.facebook.com/profile.php?id=100011227482332 dar şi pe site-ul www.nutremurlacutremur.ro unde veţi găsi şi măsurile de protecţie la cutremur.
Reguli esenţiale în caz de cutremur:

 1. Identifică cel mai sigur loc unde te poţi adăposti
  (ex.: pe hol sub o grindă sau sub o piesă mai rezistentă de mobilier, cât mai departe de obiecte care te pot răni: mobile suprapuse, ferestre, vitrine, lămpi, etc.)
 2. Discută cu familia sau cu colegii de la locul de muncă şi stabiliţi cum veţi proceda.
 3. Identifică modalitatea de a întrerupe alimentarea cu gaz şi energie electrică.
 4. Pe timpul cutremurului adăposteşte-te în locul stabilit (Jos! Protejează-te! Ţine-te!)
 5. Utilizarea liftului ori a scărilor reprezintă un real pericol, putând conduce la accidente grave, nedorite (deplasările pe timpul seismului vă pot dezechilibra).
 6. După cutremur acordă primul ajutor celor afectaţi şi întrerupe alimentarea cu gaz şi energie electrică.
 7. Asiguraţi-vă că puteţi părăsi locuinţa în siguranţă!
  În lipsa unor astfel de posibilităţi, vă puteti proteja stând la podea langă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos, cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele, pe lateral, capul.
  Dacă un cutremur vă surprinde într-un loc public, aglomerat, nu fugiţi spre ieşiri, aglomeraţia şi panica pot provoca accidentări grave.
  ATENŢIE!
  Lucrurile acestea iţi pot salva intr-o zi viaţa!
  Cum ajutăm acestă acţiune?
  Puteţi ajuta la promovarea acestei iniţiative a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Vaslui dând share sau like.
  Trimite-ne o fotografie din timpul acţiunii cu cineva care participă şi se protejează ca şi când s-ar produce un cutremur.
  Pe pagina noastră de facebook o să postăm toate fotografiile primite.
  Fotografiile pot fi adaugate direct pe pagina evenimentului Facebook, împreună cu comentariul dumneavoastră.
  Fotografiile cu cele mai multe aprecieri în mediul online vor fi premiate de pompieri!

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.