Tue. Feb 27th, 2024

ZIUA INTERNAŢIONALĂ PENTRU NONVIOLENŢĂ ÎN ȘCOALĂ

3 min read

În perioada 29 ianuarie – 2 februarie, pentru a întări semnificația zilei de 30 ianuarie, desemnată Ziua Internațională pentru Non-violență în Școală, Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, prin Biroul Siguranța Școlară și reprezentanții polițiilor municipale, orășenești și ai secțiilor de poliție rurală, împreună cu cadrele didactice și elevii din unitățile școlare, au desfășurat activități de prevenire și combatere a fenomenului violenței în școli.
Mediul școlar trebuie să reprezinte în continuare locul în care se produce și se transmite cunoașterea, se formează competențele cognitive și abilități emoționale, și mai ales înțelegerea raporturilor cu ceilalți și cu sine insuși. Cu toate acestea, din acest proces fac parte și unele aspecte negative cum ar fi violența școlară, fenomen cu numeroase surse de influență, care a devenit din ce în ce mai complex și depinde de o multitudine de factori culturali și psiho-sociali.
În cadrul celor 65 de activități organizate la 31 de unități de învățământ au fost instruiți un număr de 710 elevi. Astfel, au fost organizate sesiuni de informare și au fost elaborate materiale – resursă care să susțină comportamentele pozitive și atitudini sănătoase în relațiile inter-umane din mediul școlar.
Mai mult, elevii au prezentat și dezbătut diversele forme ale violenței pe care le cunosc și modul în care acestea pot împiedica dezvoltarea personală a unui elev sau a unui colectiv.
Polițiștii prezenți au oferit recomandări prin care au urmărit să descurajeze acțiunile cu caracter agresiv și au enumerat un set de soluții ce pot modela comportamente pro-sociale pentru formarea legăturilor umane.
Recomandări pentru elevi în vederea prevenirii violenţei în şcoli:

 • Fiţi atenţi atunci când vă alegeţi prietenii! Evitaţi prietenia persoanelor violente, sau conflictuale!
 • Nu vă lăsaţi influenţaţi de ceilalţi! Analizaţi singuri riscurile la care vă expuneţi pe baza educaţiei primite şi a propriei experienţe!
 • Daca vreun coleg sau prieten vă roagă să faceţi ceva cu care voi nu sunteţi de acord, refuzaţi categoric, indiferent de promisiunile sau ameninţările primite;
 • Spuneţi-le prietenilor voştri să nu răspundă cu violenţă la provocările altor grupuri şi atrageţi-le atenţia asupra consecinţelor comiterii de fapte antisociale!
 • Când sunteţi jigniţi sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunţaţi profesorii, părinţii şi poliţia, pentru a fi ajutaţi;
 • Fiţi prudenţi în relaţiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulaţi să comiteţi infracţiuni sau să deveniţi victima acestora!
  Recomandări pentru cadrele didactice:
 • Identificaţi elevii cu potenţial violent! Implicaţi-i în activităţile şcolare sau de timp liber şi încercaţi să le descoperiţi interesele şi aptitudinile!
 • Evitaţi focalizarea doar pe sancţiune şi excludere şi mai mult pe prevenţie şi susţinere a victimei şi a celui violent!
 • Introduceţi, în sesiunile de dezbateri cu elevii, teme relevante pe această problematică!
 • Derulaţi programe şi activităţi extracurriculare în unităţile de învăţământ: concursuri tematice, prezentări interactive a unor teme legate de violenţa şcolară!
  Chiar dacă ,,ZIUA INTERNAŢIONALĂ PENTRU NONVIOLENŢĂ ÎN ȘCOALĂ” este sărbătorită anual, la data de 30 ianuarie, mesajul ei trebuie să fie pus în practică în fiecare zi.
  Activitățile de prevenire și informare derulate de polițiștii vasluieni, cu privire la riscurile asociate delicvenței juvenile, siguranței minorilor, bullying-ului și consumului de droguri, vor fi continuate în perioada următoare.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.