Sat. Mar 2nd, 2024

TÂNĂR REȚINUT DE POLIȚIȘTII DIN IANA

3 min read

Polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Iana, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, au reținut un tânăr, în vârstă de 20 de ani, din comuna Alexandru Vlahuță, județul Vaslui, bănuit de comiterea unei infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, fals și uz de fals.
La data de 21 noiembrie 2023, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Iana, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, aflați în serviciu de patrulare și supraveghere trafic rutier pe drumul județean DJ 243, în localitatea/comuna Pogana, județul Vaslui, au depistat și oprit pentru control un autoturism înmatriculat în județul Buzău, condus de către un tânăr, în vârstă de 20 de ani, din comuna Alexandru Vlahuță.
Întrucât emana halenă alcoolică, tânărul aflat la volanul autoturismului a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.07 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Tânărul a prezentat, pentru control, un permis de conducere ce nu figura în evidențele naționale. Ulterior, permisul prezentat a făcut obiectul unei constatări tehnico-științifice care a concluzionat că acesta ar fi contrafăcut, bărbatul neavând eliberat permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Deși acesta a încercat să se sustragă urmării penale, la data de 29 ianuarie 2024, în baza probatoriului administrat, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Iana l-au depistat și reținut pe tânărul cercetat, pe o perioadă de 24 ore. Acesta a fost prezentat Judecătoriei Bârlad, la propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, față de acesta fiind luată măsura arestării preventive, pe o perioadă de 30 de zile.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Iana, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale
a tânărului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere, ”falsul material în înscrisuri oficiale” și ”uz de fals”.
Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:
Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!
Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi.
De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.
Reamintim cetățenilor că Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.
Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.
Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.