18/05/2024

Mii de bugetari vasluieni intră în grevă generală, din 5 februarie

2 min read

Sindicaliştii din administraţia publică locală la nivel de comune şi oraşe din cadrul Federaţiei Columna – SCOR au depus o notificare prin care anunţă Guvernul că vor declanşa greva generală, principala lor revendicare fiind aplicarea integrală a Legii salarizării pentru personalul din domeniu, conform unui comunicat de presă al organizaţiei. Aceștia au anunțat și pașii care vor fi parcurși, în zilele ce urmează: GREVA DE AVERTISMENT – MIERCURI 31 IANUARIE 2024, ORELE 11-13. GREVA GENERALĂ, PE TERMEN NELIMITAT, ÎNCEPÂND CU 5 FEBRUARIE.
Protestul urmărește rezolvarea următoarelor 3 REVENDICĂRI:

 1. Aplicarea integrală a prevederilor Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru personalul din Administrația Publică Locală, prin raportarea la salariul minim pe economie de 3.300 de lei.
  La acest moment, salariații din Administrația Publică Locală nu au garantate, prin Lege, majorări salariale, cum se întâmplă la demnitari sau alte categorii de personal din domeniul bugetar, fiind blocați 5 ani la rând de ordonanțele trenuleț.
 2. Reformarea sistemului de finanțare a bugetelor locale.
  Administrația Publică Locală este poziționată într-o subfinanțare cronică și sistematică, sistemul de finanțare fiind anacronic și lipsit de coerență, autoritățile publice locale fiind în imposibilitatea de a-și îndeplini atribuțiile și competențele prevăzute de Constituție și de Lege, situație care are impact negativ și în privința salarizării.
 3. Deblocarea negocierilor colective pentru funcționarii publici la nivel de grup de unități/sector de activitate și stoparea ingerinței politicului în exercitarea funcției publice.
  Conform legii, Guvernul are două obligații:
 4. de a publica pe pagina de internet anunțul de declanșare a grevei generale;
 5. de a chema Federația COLUMNA-SCOR la negocieri.
  Federația COLUMNA-SCOR va asigura în perioada următoare respectarea tuturor pașilor legali necesari pentru desfășurarea acțiunii greviste astfel încât nemulțumirile salariaților din Administrația Publică Locală să își găsească în cel mai scurt timp o soluționare favorabilă.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.