Tue. Feb 27th, 2024

”24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Romane”

1 min read

Sub acest generic á fost organizata o expoziție tematică realizată în Holul Bibliotecii Județene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui cu documente din colecțiile Compartimentului sala de lectură, carte și periodice la împlinirea a 165 de ani de la infaptuirea Unirii Principatelor Romane.
Ziua de 24 ianuarie 1859 a reprezentat în istoria noastră punctul de pornire care a condus la făurirea României moderne. A fost momentul când, două Principate românești, Moldova și Țara Românească cunoscută în epocă drept Valahia au optat pentru alegerea ca domnitor a lui Alexandru Ioan Cuza. Decizia de numire ca unic conducător îl punea în fruntea ambelor state, reprezentând interesele comune ale acestora.
Unirea a fost posibilă datorită eforturilor conjugate ale oamenilor politici ai vremii care au reușit să valorifice, cu inteligență și spirit diplomatic, un context politic internațional favorabil, având ca sprijin dorința de unitate și solidaritate manifestată de populația din Moldova și Țara Românească.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.