Sat. Mar 2nd, 2024

Manifestare dedicata domnitoruui Cuza la Muzeul Judetean Vaslui

2 min read

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui a organizat, în colaborare cu Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Vaslui, actiunea intitulată „Alexandru Ioan Cuza și nașterea României moderne. Pe urmele lui Cuza”.
Evenimentul, care a fost dedicat Unirii Principatelor Române, celebrată în fiecare an la data de 24 ianuarie a cuprins și expoziția de bază a instituției de cultură.
Programul a fost unul complex. În prima parte a avut loc lecția de muzeu intitulata „Personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza”, susținută de muzeograf Andreea Marcu-Atasiei și muzeograf dr. Mihai Cristian Șelaru. Aceștia au făcut scurte prezentări Power Point despre domnul Unirii. Elevii au fost angrenați într-un joc și au trebuit să completeze două rebusuri pentru a descoperi cuvintele-cheie: „ROMÂNIA” și „UNIRE”. A urmat o vizită în expoziția de bază, copiii descoperind prin intermediul specialiștilor de la muzeu, pedagog muzeal Ramona Palade și muzeograf Paula Nițoi, aspecte ale istoriei locale și naționale.
Evenimentul a continuat cu un spectacol oferit de elevi de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Vaslui și de la Instituția Publică Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău, Republica Moldova, aceștia din urmă fiind prezenți în România în cadrul unui proiect transfrontalier. Micii artiști au cântat, au dansat și au pus în scenă o piesă de teatru care l-a avut în centrul atentiei pe Moș Ion Roată. La actiune au luat cuvântul ec. Ciprian-Ionuț Trifan, președinte al Consiliului Județean Vaslui; inspectorul școlar Luminița Vârlan, Albert-Gabriel Grecu, șeful Secției Muzeografie, Muzeologie și Pedagogie Muzeală, Elena Mironescu și Anamaria Solomon, director, respectiv director adjunct la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Vaslui, prof. Nina Toma și prof. Daniela Devder, de la Instituția Publică Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” din Chișinău si Gianina Tofan, purtător de cuvânt al Primăriei Vaslui.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.