Tue. Feb 27th, 2024

ACȚIUNE CU EFECTIVE MĂRITE DERULATĂ DE
INSPECTORATUL DE POLIȚIE JUDEȚEAN VASLUI

3 min read

Peste 35 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui, au acționat în perioada 20 – 21 ianuarie 2024, pe raza de competență a Poliției Municipiului Vaslui și Poliției Orașului Negrești, pentru prevenirea accidentelor rutiere şi menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică, precum și pentru depistarea, identificarea și tragerea la răspundere a tuturor participanților la trafic care conduc vehicule sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive.

În perioada 20-21 ianuarie 2024, în diferite intervale orare, atât pe timpul zilei cât și al nopții, peste 35 de polițiști din cadrul structurilor de poliție rutieră, ordine publică și investigare a criminalității economice au participat la acțiuni, cu efective mărite, pe teritoriul de competență al Secțiilor 1, 2 și 6 Poliție Rurală.
S-a urmărit depistarea, identificarea și tragerea la răspundere a tuturor participanților la trafic care conduc vehicule sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive, asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică şi prevenirea producerii accidentelor rutiere.
Cu ocazia activităților desfășurate, au fost instituite 21 de filtre rutiere, fiind legitimate peste 380 de persoane, controlate peste 290 de vehicule și derulate 256 de testări alcoolscopice și 12 testări cu dispozitivele Drugtest. Totodată, au fost verificate 7 unități comerciale.
Polițiștii au aplicat 45 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 30.000 de lei.
De asemenea, au fost retrase 3 certificate de înmatriculare și reținute 3 permise de conducere, dintre care 1 pentru conducerea sub influența substanțelor psihoactive.

Exemplificăm:
La data de 20 ianuarie 2024, ora 19.00, polițiștii Biroului Rutier, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu la intersecția străzilor Decebal și Hușului, din municipiul Vaslui, au depistat și oprit, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 37 de ani, din Vaslui.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul DrugTest, reieșind indicii cu privire la posibila prezență a două substanțe psihoactive. Menționăm că aceasta nu repezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului substanțelor interzise.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii vasluieni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui vor continua desfășurarea de acțiuni specifice pe raza întregului județ, în vederea prevenirii și combaterii activităților ilicite și încălcării legislației, în toate domeniile date în competență, în scopul asigurării unui climat optim de ordine și siguranță publică.

Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:
Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!
Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi.
De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Reamintim cetățenilor că,
Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.
Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

CONDUCEȚI CU GRIJĂ!

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.