Tue. Feb 27th, 2024

BATALIA DE LA VASLUI OMAGIATA IN ORASUL UNDE A AVUT LOC

2 min read

Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui – în colaborare cu Primăria Municipiului Vaslui și Inspectoratul de Jandarmi Județean Vaslui au organizat, ca de fiecare dată, o amplă manifestare cultural-științifică intitulată „VICTORIA LUI ȘTEFAN VODĂ DE LA VASLUI – PODUL ÎNALT. 10 IANUARIE 1475”. Aceasta s-a desfășurat la Statuia lui Ștefan cel Mare din Centrul Civic al municipiului resedinta de judet. Evenimentul a marcat împlinirea a 549 de ani de la strălucita victorie a lui Ștefan cel Mare contra turcilor, în cadrul celebrei bătălii de la Vaslui-Podul Înalt. Actiunea a debutat odata cu intonarea Imnului National si a continuat cu o slujba religioasa la care au luat parte preoți din Protopopiatul Vaslui. A fost oficiata o slujbă de slăvire a eroilor români căzuți în această luptă.
Au urmat alocuțiuni ale oficialităților și ale invitaților legate de importanța și semnificația actului istoric.
Programul a inclus si o evocare a evenimentului istoric sustinuta de dr. Laurentiu Chiriac, Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.
Depunerea de coroane la Statuia lui Ștefan cel Mare din Centrul Civic al municipiului VASLUI si ceremonialul militar al reprezentantilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui și de Garnizoana Vaslui au pus capat evenimentului.
Totodata, a fost organizata si o masă rotundă cu titlul „Ștefan cel Mare și gloria sa militară”, care s-a consumat la Muzeul Județean „Ştefan cel Mare” Vaslui. Moderator a fost prof. dr. Ramona Maria Mocanu, manager al insitutiei vasluiene.
Organizatorii acestui eveniment au fost prof. dr. Ramona Maria Mocanu și dr. Laurentiu Chiriac.

Dorelian David

Fotoreporter: Alexandru Boghiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.