Tue. Feb 27th, 2024

VREMEA IN WEEK-END-UL 24-26 NOIEMBRIE

3 min read

Meteorologii au actualizat prognoza meteo pentru următoarele zile, iar românii trebuie să se pregătească pentru cod galben și portocaliu de ninsoare, viscol și vânt puternic. După mai multe zile cu temperaturi ridicate în luna noiembrie, vreamea rea pune stăpânire pe România la final de toamnă. În weekendul 24-26 noiembrie 2023, jumătate din țară va fi lovită de viscol și cantități mari de precipitații, în timp ce vântul va sufla cu putere. Iată la ce trebuie să ne așteptăm din punct de vedere meteorologic.
Meteorologii au emis avertizări de cod galben și cod portocaliu pentru mai multe județe din țară
Prima avertizare de vânt și ninsori viscolite intră în vigoare vineri, 24 noiembrie, la ora 10:00 și este valabilă până la ora 18:00 în aceeași zi. În intervalul menționat, vântul va avea intensificări în Carpații Orientali și în Munții Apuseni cu viteze de 60-80 km/h, iar în zona înaltă, rafalele vor depăși 90-100 km/h.
Îndeosebi în masivele montane din nordul țării, temporar va ninge viscolit, iar vizibilitatea va fi redusă. Vântul va sufla cu putere și în nordul Crișanei, nord-vestul Transilvaniei și în dealurile subcarpatice ale Moldovei, iar viteza acestuia va ajunge la 55-75 km/h.
Prognoza meteo pentru weekendul 24-26 noiembrie 2023
Atenționare meteo de ninsori abundente[Sursa foto: freepik]
Meteorologii au emis și o avertizare cod galben de precipitații abundente, viscol și intensificări ale vântului, care va afecta mai multe județe ale țării, începând de vineri, 24 noiembrie, ora 18:00, și până pe 26 noiembrie, ora 18:00. În intervalul menționat aria precipitațiilor se va extinde și va cuprinde regiunile sudice și sud-estice, unde se vor acumula cantități de apă însemnate de 25-30 l/mp și pe arii restrânse de peste 40-50 l/mp.
Românii trebuie să se aștepte la ploi în weekend, însă în noaptea de sâmbătă spre duminică, acestea se vor trasforma în lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla cu putere în sudul Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură, unde rafale vor fi în general de 60-75 km/h, la care se daugă și intervale cu viscol și vizibilitate scăzută. Avertizarea de cod galben este valabilă în București, dar și pentru județele Bacău, Vaslui, Vâlcea, Prahova, Argeș, Dâmbovița, Dolj, Olt, Mehedinți, Teleorman și Giurgiu. Administrația Națională de Meteorologie a emis și o avertizare cod portocaliu pentru județele din sud-estul țării, care este valabilă în perioada 26 noiembrie, ora 02:00 – 26 noiembrie, ora 16:00. În acest interval, în județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța va ninge și va fi viscol. Vântul va avea intensificări susținute cu rafale de 75-85 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.