18/05/2024

ATENȚIONARE ADRESATĂ CONDUCĂTORILOR AUTOv

5 min read

Având în vedere atenţionările meteorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, atenţionăm conducătorii auto în privinţa pericolelor care pot apărea pe drumurile publice.

Având în vedere atenţionările meteorologice:
• COD PORTOCALIU (intensificări susținute ale vântului, viscol, vizibilitate redusă sub 50 m) emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru perioada 18 noiembrie 2023, ora 14:00 – 19 noiembrie 2023, ora 10:00, Zone afectate: în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură: În intervalul menționat în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 80…110 km/h, va ninge și va fi viscol, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.
• COD PORTOCALIU (intensificări susținute ale vântului, precipitații mixte și abundente) emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru perioada 18 noiembrie 2023, ora 16:00 – 19 noiembrie 2023, ora 10:00, Zone afectate: sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre: În sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 85…90 km/h, iar local cantitățile de precipitații vor depăși 40…60 l/mp. Vor fi precipitații mixte și, din a doua parte a nopții, vor predomina ninsorile viscolite.
În bazinul vestic al Mării Negre vântul va sufla tare, cu rafale de peste 100 km/h.

Fenomenele meteo prognozate în cazul CODULUI PORTOCALIU Fenomenele meteorologice prognozate (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceaţă) VOR FI PERICULOASE, cu un grad de intensitate mare.

Sursă foto – Administraţia Naţională de Meteorologie – www.meteoromania.ro

• COD GALBEN (cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului) emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru perioada 18 noiembrie 2023, ora 10:00 – 19 noiembrie 2023, ora 10:00, pentru zonele indicate pe harta anexată: În jumătatea estică a teritoriului și la munte vor fi precipitații însemnate cantitativ, local de 25…35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte, în sud-estul Transilvaniei și în cea mai mare parte a Moldovei, unde se va depune strat de zăpadă și mixte în rest. Vor fi condiții de polei.
Vântul va prezenta intensificări în sud-vestul, estul și sud-estul teritoriului, cu viteze de 55…65 km/h. La munte, temporar va fi viscol,iar rafalele vor depăși 60…80 km/h.

Fenomenele meteo prognozate în cazul CODULUI GALBEN (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceață) POT FI TEMPORAR PERICULOASE pentru desfășurarea unor activități,
atenţionăm conducătorii auto în privinţa pericolelor care pot apărea pe drumurile publice.

Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui recomandă cetăţenilor să evite deplasarea în zonele afectate de condiţiile meteorologice nefavorabile. Dacă totuşi nu puteţi amâna călătoria din motive de maximă necesitate, asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza temperaturilor scăzute şi, totodată, să puteţi continua drumul după deblocare.

Informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo şi echipaţi-vă maşina corespunzător!

Recomandăm conducătorilor auto:

 • să evite acţionarea bruscă a sistemului de frânare şi a mecanismului de direcţie, deoarece autovehiculul poate derapa;
 • să folosească cu precădere frâna de motor atunci când se deplasează pe un carosabil alunecos sau când drumul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei;
 • să nu efectueze depăşiri riscante;
 • înainte de plecare, să se informeze cu privire la condițiile meteo și la starea drumului pe care urmează să conducă;
 • să conducă prudent în perioada sezonului rece;
 • să aibă grijă la adaptarea vitezei la condițiile de drum;
 • să evite drumurile pe timp de noapte sau pe distanțe mari;
 • să utilizeze corespunzător sistemul de iluminare-semnalizare și cel de climatizare-dezaburire;
 • să folosească luminile de întâlnire și pe timpul zilei;
 • să păstreze o distanță suficientă față de autovehiculele din fața sau lateralul lor;
 • pietonii sunt sfătuiţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi și că aceştia au oprit maşinile.
  Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să adaptaţi viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.
  Luând în considerare condițiile meteorologice prognozate pentru perioada următoare, conducătorii auto sunt obligați, prin lege, să-și doteze autovehiculele cu cauciucuri de iarnă pentru a se deplasa în siguranță pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
  Cauciucurile de iarnă sunt fabricate special pentru a face față șofatului în sezonul rece, iar condusul autovehiculelor, în condiții de frig, polei, ninsoare devine riscant pentru viața sau integritatea fizică a participanților la trafic.
  Conform Directivei 92/23/CE, pe anvelopele de iarnă trebuie să fie aplicate literele „M+S”, „M.S” sau „M&S”. Aceste marcaje sunt obligatorii și în cazul cauciucurilor de tip “all season”. Menționăm faptul că, în legislație, nu este specificată o perioadă anume a anului în care conducătorii auto sunt nevoiți să aibă dotate autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanțuri sau alte echipamente antiderapante, obligația fiind impusă de condițiile meteo.

Conform art. 102, alin. 1, pct. 28 din O.U.G. 195/2002 republicată privind circulația pe drumurile publice, „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate”, este sancționată contravențional cu amendă cuprinsă între 9-20 de puncte sau avertisment.
De asemenea, în cazul prezentat mai sus, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia, se reţine de către poliţia rutieră, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

Respectați indicațiile polițiștilor aflați în trafic și conduceți cu grijă!

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.