18/05/2024

INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER CONSTATATE DE CĂTRE POLIȚIȘTII VASLUIENI

5 min read

Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane care au fost depistate zilele trecute, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în timp ce încălcau prevederile legale în vigoare.
La data de 11 noiembrie, ora 1.02, polițiștii de Ordine Publică și ai Biroului Rutier, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Ceramicii din municipiul Vaslui, au depistat și oprit în trafic un autovehicul, înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 28 de ani, din localitatea Muntenii de Jos.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul vehiculului a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.55 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, unde i-au fost recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii vasluieni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.

**
La data de 11 noiembrie, orele 20.18, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe bulevardul Epureanu din municipiul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism, înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 38 de ani, din municipiul Bârlad.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.65 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la Spitalul Municipal de Urgență Bârlad, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.


La data de 11 noiembrie, orele 21.50, polițiștii Postului de Poliție Ferești, din cadrul Secției 2 Politție Rurală Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în localitatea Focșeasca, comuna Tăcuta, județul Vaslui, au depistat și oprit în trafic un autovehicul, înmatriculat în județul Vaslui, care se deplasa din direcția Scânteia către satul Focșeasca.
Întrucât conducătorul auto nu a putut prezenta actele de identitate și ale autoturismului, neavându-le asupra sa, polițiștii au procedat la verificarea acestuia, stabilind că tânărul, în vârstă de 16 ani, din localitatea Focșeasca, nu figura ca fiind deținător de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de de ”conducerea unui vehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere”.


La data de 12 noiembrie 2023, ora 13.06, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Huși, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în satul Grumezoaia, comuna Dimitrie Cantemir, județul Vaslui, au oprit în trafic, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către o femeie de 50 de ani, din comuna Dimitrie Cantemir.
Procedând la testarea conducătorului auto cu aparatul alcooltest, a rezultat o valoare de 0.52 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la Spitalul Municipal Huși, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Huși, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale a femeii, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.


Extras din Codul Penal

Articolul 335
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Articolul 336
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.


Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:
Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!
Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi.
De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Reamintim cetățenilor că,
Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.
Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.

CONDUCEȚI CU GRIJĂ!

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.