18/05/2024

OTILIA TELETIN, UN..”NUME” IN PEISAJUL MUZICII VASLUIENE

4 min read

Andreea Otilia Teletin este o tanara care stie ce vrea si vrea..ce stie. S-a nascut la 23 mai 2002, la Vaslui. De mica i-a placut sa cante. Si nu a gresit deloc cand a ales acest mod de a trai. De la gradinita a dezvoltat placerea de a canta. De altfel canta la toate serbarile. Era si ”Cenusareasa” si ”Alba ca Zapada” pentru ca amandoua cantau.
Era in clasa a III- a cand a venit un profesor care facea preselectii pentru un cor de copii. Atunci a fost observata, respectivul cadru didactic i-a spus ca are potential si ca ar trebui sa faca ceva in acest sens. ”Am incercat sa fac parte din cor insa mi-am dat seama destul de devreme ca nu ma regasesc , si ca ar trebui sa studiez individual.
Pe atunci nu cunosteam profesorii de canto din Vaslui si nici parintii mei nu aveau deschidere in acest sens.
La varsta de 12 ani am gasit un profesor de canto, prin intermediul unei prietene mai mari decat mine care si ea canta si ma luase cu ea. Abia atunci am inceput sa studiez in adevaratul sens al cuvantului”, spune Otilia, care a studiat la Scoala 9 ”Vasile Alecsandr” si Liceul ”Emil Racovita”.
Parintii acesteia au luat-o ca pe o gluma dorinta Otiliei de a canta, ca fiind una din deciziile spontane pe care le facea si ca ii va trece in vreun an aceasta “faza”. Insa s-au inselat. Facuse pasul catre liceu si dragostea pentru muzica crestea iar premiille se inmulteau vazand cu ochii. Invatam la un liceu teoretic, la un profil uman care era total diferit de ceea ce ii placea sa faca. In prezent parintii o sustin si au incredere ca va reusi tot ceea ce isi propune sa realizeze.
Considera ca parintii ar dori sa aiba grija de persoana sa, sa fie corecta si sa nu lase sa o afecteze momentele grele, caci mereu va reusi sa treaca peste ele.
Daca ar fi sa se descrie intr-un cuvant acesta ar fi: sensibila.
Cand a venit pandemia a fost momentul de cumpana din viata sa. Era in clasa a XII a si a constientizat ca in acea perioada ceea ce se intampla in lumea artistica era groaznic. Totul parea ca sta in loc. Vedea artisti care nu puteau sa munceasca din cauza restrictiilor iar veniturile reduse nu o puteau ajuta in vederea pregatirii in vederea sustinerii examenului de admitere la Conservator. Atunci a incercat sa se orienteze si a decis sa dea la Facultatea de Drept.
In general, viitorii studenti depun dosarul de inscriere la mai multe facultati pentru a fi siguri ca vor intra macar la una dintre ele. ”Eu am depus dosarul doar la Facultatea de Drept, fiind cu inima indoita si gandindu-ma ca daca nu voi intra, un an voi sta acasa si ma voi pregati pentru a intra la Conservator.
Mai tarziu mi-am dat seama ca poti sa faci muzica si fara sa ai o facultate in acest sens”, continua Otilia.
De-a lungul timpului a participat si obtinut numeroase premii în cadrul festivalurilor si concursurilor grele din tara, precum
Festivalul National “Radu Serban”-Caracal, Festivalul ”Mihaela Runceanu”, “Pentru voi muguri noi”-Buzau, Festivalul “Porto Franco”-Sulina, Festivalul “Iulian Andreescu”-Drobeta Turnu Severin, Festivalul ”Mamaia copiilor”, Festivalul “Flori de mai”, Festivalul “Stelele Cetatii”-Deva, Festivalul “Glasul Sperantelor”- Techirghiol .
Pe langa acestea, colaboreaza cu diferite trupe, care o ajuta sa evolueze si sa isi slefuiasca tehnica vocala.
Până acum 4 ani aborda exclusiv muzica usoara. Orizonturile s-au deschis iar acum studiaza si jazz, muzica populară și lăutareasca. Asimileaza repede cunoștințele și le pune in practică. Considera că nu trebuie să se axeze doar pe un singur gen muzical pentru a excela. Fiecare gen muzical are tehnica sa iar invățând să le stăpânești cum trebuie crede ca poate deveni un artist complet.
Sustine ca părinții au avut un rol major în susținerea sa, Dragos Gheorghiu, profesorul sau de canto de la Asociatia ”Soul Music art”, cel care i-a oferit încredere și a învățat-o multe în ale muzicii. Totodata, prietenii, care au sfătuit-o să îsi urmeze visul dar si oamenii pe care nu ii cunoaste si care, in urma prestatiilor sale veneau si o felicitau spunandu-i sa nu se opreasca niciodata din ceea ce face. ”Aceste mici gesturi reprezinta extraordinar de mult pentru un artist. Te incarca cu multa energie pozitiva. Am in vedere participarea la numeroase proiecte muzicale. Voi scoate piese propii dar si coveruri din toate genurile muzicale pe care le abordez . Pentru ca se apropie sarbatorile de iarna. Cat de curand va urma un live session doar cu colinde, astfel ca va invit sa va abonati la canalul meu de youtube pentru a-mi urmari activitatea”, spune Otilia. Iar la final, ca un sfat adresat celor care doresc sa porneasca intr-o cariera muzicala, să creadă în ceea ce cantă si să cânte doar ceea ce le place. Astfel vor reuși să ajungă la inimile publicului și să evolueze cat mai mult.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.