18/05/2024

Grupul psaltic „Sf. M. Mc. Chiriachi” a participat la hramul Parohiei Ortodoxe Române din Krems (Austria)

2 min read

În perioada 3-5 noiembrie o parte dintre membrii Grupului psaltic „Sf. M. Mc. Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Huși, coordonați de părintele diacon Vlad Mironescu, au participat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie și a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim, la hramul Parohiei Ortodoxe Române Krems an der Donau din Austria.
Hramul parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost sărbătorit anticipat, și s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, de vineri până duminică, având în centru una dintre cele două teme omagiale ale acestui an în Patriarhia Română – imnografia bizantină și cântarea bisericească.
„În seara zilei de vineri, 3 noiembrie, după slujba Tainei Sfântului Maslu, oficiată de un sobor de preoți slujitori în parohiile vecine (Pr. Marian Toșu, Pr. Alin Buliga, Pr. Cristian Popa, Diac. Aurel Ardelean), grupul psaltic a oferit un prim recital de muzică psaltică, incluzând cântări dedicate Sfinților Arhangheli, unele dintre ele fiind compoziții ale psalților hușeni din secolele XIX și XX. După concert, părintele diacon Vlad Mironescu a susținut o scurtă prelegere, în care a explicat credincioșilor prezenți originea și scopul muzicii psaltice, menționând faptul că «Muzica psaltică nu oferă „spectacol”, deși e melodioasă, ci rugăciune cântată. Lucrarea ei este să îl ridice duhovnicește pe credincios de la „cele de jos” la „cele de sus”».
Sâmbătă, Grupul psaltic „Sf. M. Mc. Chiriachi” a împodobit muzical programul liturgic, compus din Sfânta Liturghie și Parastasul de obște pentru cei adormiți – în prima parte a zilei, iar în a doua parte a zilei – slujba Vecerniei cu Litia, iar duminică membrii grupului psaltic au oferit răspunsurile liturgice la slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii.” a precizat părintele paroh Cezar Marksteiner-Ungureanu.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.