18/05/2024

A luat sfarsit Proiectul Erasmus+ Before It Is Too Late

3 min read

Proiectul Erasmus “Before It Is Too Late!” (2021-1-RO01-KA220-SCH-000032488) a fost o inițiativă ambițioasă care a reunit școli partenere din România, Turcia, Polonia, Croația și o organizație neguvernamentală din Irlanda, cu scopul de a aborda provocările legate de schimbările climatice și de a promova incluziunea socială prin intermediul educației. Liceul Teoretic Emil Racoviță din Vaslui a fost una dintre instituțiile implicate în acest proiect, care s-a desfășurat în perioada 1 noiembrie 2021-31 octombrie 2023.
Proiectul a urmărit să inspire acțiuni concrete în lupta împotriva schimbărilor climatice. Prin implicarea activă a elevilor și a cadrelor didactice, proiectul a căutat să transforme tinerii implicați în cetățeni responsabili, capabili să facă diferența și să contribuie la crearea unui viitor mai sustenabil. Un aspect semnificativ al acestui proiect a fost organizarea a patru mobilități cu elevi și profesori în diferite țări partenere. Aceste mobilități au oferit oportunitatea participanților de a experimenta și înțelege mai bine problemele climatice din diferite perspective culturale. Aceste mobilități au avut loc în Nazilli (Turcia), Tarnow (Polonia), Valpovo (Croația) și București (România).
Pentru a marca încheierea cu succes a proiectului, Liceul Teoretic Emil Racoviță din Vaslui a organizat în data de 25 octombrie Conferință finală la care au participat profesori și elevi de la liceele din Vaslui. Un invitat special a fost Mihaela Budeanu, director al Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, un permanent partener al activităților ecologice desfășurate de instituția noastră. Conferința a avut ca scop prezentarea produselor finale ale acestui proiect, care au inclus materiale video realizate de elevi, blogul și canalul YouTube a proiectului. Aceste materiale au fost rezultatul muncii depuse de către echipa liceului nostru și au contribuit la diseminarea informațiilor și la sensibilizarea publicului cu privire la schimbările climatice. Conferința a inclus si o sesiune de dezbateri între profesori cu privire la schimbările climatice și la modul în care acestea pot fi abordate în cadrul educației. Aceste discuții au fost un prilej important pentru schimbul de idei și experiențe între cadrele didactice din diferite țări.
Un moment special și simbolic al conferinței a fost dedicat plantării a doi goruni în curtea Liceului Teoretic Emil Racoviță din Vaslui. Această plantare a reprezentat un act de speranță și a simbolizat angajamentul comun al tuturor participanților în proiect pentru un viitor mai verde și mai sustenabil. La începutul proiectului, liceul nostru a plantat un maslin în curtea liceului din Nazilli, Turcia, iar acum, prin plantarea celor doi goruni în Vaslui, România, s-a încheiat această frumoasă colaborare. Puieții de gorun au fost puși la dispoziție de Direcția Silvică Vaslui, în urma unui parteneriat de durată existent între cele două instituții.
Proiectul Erasmus “Before It Is Too Late!” a fost o experiență valoroasă și inspirațională pentru elevi, profesori și comunitatea locală. Acesta a arătat că educația poate juca un rol semnificativ în abordarea problemelor globale, cum ar fi schimbările climatice, și în promovarea cetățeniei responsabile.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.