18/05/2024

PS Ignatie a pus piatra de temelie pentru o nouă biserică în Parohia Văleni II

2 min read

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat Slujba punerii pietrei de temelie pentru un nou locaș de cult în Parohia Văleni II, Protopopiatul Vaslui. Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, părintele secretar eparhial Alexandru Bahnar, părintele protopop Adrian Chirvasă, și părintele paroh Marius Ciovnicu. În cuvântul adresat celor prezenți Ierarhul Hușilor a arătat că biserica este locul vederii lui Dumnezeu:
În Cartea Facerii ni se spune că patriarhul Iacov, în drumul său spre Mesopotamia, fiind obosit, a zăbovit într-un loc și și-a pus drept pernă o piatră. În acest loc, unde s-a odihnit, a avut un vis, în care a văzut o scară de la cer până la pământ, pe care coborau și urcau îngerii lui Dumnezeu.
Acest vis a fost ca o revelație pentru patriarhul Iacov. Pentru el a fost atât de vie această experiență, încât, atunci când s-a trezit, a luat untdelemn și a turnat peste acea piatră, numind acel loc „Betel” („casa lui Dumnezeu” sau „poarta cerului”).
În variantă extinsă, liturgică, slujba punerii pietrei de temelie actualizează acest eveniment biblic, revelația pe care a avut-o patriarhul Iacov.
Acest loc, odată cu slujba de sfințire, a devenit un loc sfânt, un loc unde se va construi o „poartă a cerului”, așa cum sunt toate bisericile – porți ale cerului, în care noi căutăm să-L întâlnim pe Dumnezeu, să-L trăim în mod viu.
Prin participarea noastră la slujbe, biserica trebuie să fie un loc în care ni Se arată Dumnezeu – un loc al teofaniei, al manifestării (al vederii) lui Dumnezeu.
Noul locaș de cult va avea hramurile „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și „Sfântul Ierarh Nectarie”. Tot cu acest prilej, a fost sfințită și casa parohială, precum și un baldachin pentru sfinte moaște. La final Părintele Episcop Ignatie l-a hirotesit întru iconom pe părintele paroh Marius Ciovnicu.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.