18/05/2024

Bilantul jandarmilor vasluieni de la începutul anului

3 min read

De la începutul anului efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui au executat peste 5000 de misiuni de ordine publică.
Principalul obiectiv al jandarmilor implicați în misiunile specifice a fost creșterea gradului de siguranță a cetățenilor prin asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică la manifestările cu public numeros și participarea la misiuni de menținere independent sau în sistem integrat alături de polițiști.
Din misiunile executate, majoritatea sunt misiunile cotidiene de menținere a ordinii publice, astfel, au fost constituite peste 2000 de patrule mixte alături de polițiști și peste 2500 de patrule independente. Pe timpul acestor misiuni au fost constatate 201 de fapte penale, cea mai întâlnită infracțiune fiind furtul din societăți comerciale. De asemenea au fost aplicate 2441 de sancțiuni contravenționale, 911 avertismente și 1530 de amenzi în valoare de 529050 lei, majoritatea pentru fapte care au adus atingere normelor de conviețuire socială (adresare de injurii, consum de alcool în spații publice, provocare sau participare la scandal, refuz de legitimare).
O atenție deosebită a fost acordată și misiunilor de asigurarea a ordinii publice la manifestările cu public numeros, fiind executate 495 de astfel de misiuni.
Dintre evenimentele, la care jandarmii au fost prezenți pentru a se asigura de buna lor desfășurare, evidențiem: Festivalurile ,,Open Camp” Vaslui, Dance-Fest Bârlad, ,,Motorfest” Bârlad și Vaslui, Hora din străbuni, zilele municipiilor Vaslui, Bârlad, Huși.
La aceste evenimente, datorită mobilizării unui dispozitiv important de forțe de ordine, dar și cu sprijinul cetățenilor care au ținut cont de recomandările preventive, nu s-au înregistrat situații de tulburare gravă a ordinii publice. Pe timpul acestor manifestări, jandarmii au aplicat 120 de sancțiuni contravenționale, dintre care 48 avertismente și 72 amenzi în valoare de 5300 de lei. De asemenea au fost constatate și 17 infracțiuni precum : folosire a materialelor pirotehnice fără drept, deținere de substanțe vegetale susceptibile a fi droguri de risc, port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, etc. .
De asemenea, în această perioadă jandarmii au intervenit în sprijinul celor care au avut nevoie în urma a 1391 de apeluri, fie la numărul de urgență”112″ , fie direct la dispeceratul unității.
În conformitate cu Planul județean comun de acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente
unităților de învățământ preuniversitar și detaliilor stabilite împreună cu structurile IPJ Vaslui, Jandarmeriei Vaslui îi sunt repartizate 9 unități de învățământ. Astfel jandarmii sunt prezenți în zona instituțiilor de învățământ din competență cât și pe traseele de deplasare ale elevilor pentru prevenirea evenimentelor negative și pentru asigurarea climatului de siguranță în instituțiile de învățământ.
Pentru prevenirea faptelor antisociale, personalul inspectoratului împreună cu polițiștii desfășoară activități preventiv-educative, acestea având drept scop creșterea nivelului de conștientizare a elevilor cu privire la consecințele săvârșirii unor fapte antisociale și a absenteismului școlar, precum și pentru informarea acestora cu privire la drepturile și obligațiile avute pe timpul participării la diverse adunări publice.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.