Sun. Dec 3rd, 2023

PS Ignatie a participat la slujba de pomenire a Episcopului Gurie Georgiu, la doi ani de la trecerea la cele veșnice

2 min read

Sâmbătă, 21 octombrie 2023, s-au împlinit doi ani de la trecerea în veșnicie a vrednicului de pomenire Episcop Gurie Georgiu, întâiul Arhipăstor și ctitor al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Slujba Parastasului, oficiată după Sfânta Liturghie, a fost săvârșită de un sobor de ierarhi alcătuit din Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, Preasfințitul Părinte Tihon de Tiveriopol, Episcop-vicar Patriarhal, din Biserica Ortodoxă Bulgară, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. În soborul slujitorilor s-a aflat și Părintele Arhimandrit Zaharia Zaharou de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex – Anglia.

Au fost prezenți consilieri eparhiali, protopopi, preoţi din eparhia hunedoreană, monahi și monahii din aşezămintele monahale ale eparhiei, oficialități centrale, județene și locale, membrii familiei Preasfințitului Episcop Gurie, precum şi numeroşi credincioşi veniţi să se roage pentru odihna veşnică a ierarhului.

Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a vorbit despre lucrarea și jertfelnicia prin care Întâiul Arhipăstor hunedorean a pus început bun noii Episcopii de la Deva, lucrare care rodește până astăzi în eparhia hunedoreană. Preasfinția Sa a adresat apoi un cuvânt de mulțumire ierarhilor prezenți, soborului slujitor, reprezentanților autorităților și tuturor credincioșilor, veniți mai de aproape sau mai de departe la pomenirea Episcopului Gurie Georgiu.
Un cuvânt de evocare a activității desfășurate de Episcopul Gurie în mijlocul românilor ortodocși din Padova – Italia, în perioada studiilor postuniversitare (1996-2000), a rostit Părintele Giovanni Brusegan din Arhiepiscopia Romano-Catolică de Padova – Italia, care a oferit sprijin și ajutor parohiilor ortodoxe române, aflate atunci la început de drum.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.