18/05/2024

Simpozionul Național „Tezaurul Psaltic din Episcopia Hușilor”

3 min read

Centrul Eparhial Huși a organizat, în sala mare a Protopopiatului Huși, Simpozionul Național „Tezaurul Psaltic din Episcopia Hușilor”, manifestare dedicată Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), în Patriarhia Română.
Evenimentul, organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie, marchează și 5 ani de activitate a Grupului Psaltic „Sf. M. Mc. Chiriachi” și 2 ani de activitate a Grupului Psaltic „Sf M. Mc. Chiriachi” Junior.
Programul zilei a început cu Sfânta Liturghie, oficiată la Catedrala Episcopală din Huși, unde răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Sf. M. Mc. Chiriachi”, coordonat de diaconul Vlad Mironescu.
A urmat apoi, în sala de ședințe a Protopopiatului Huși, lansarea lucrării „Arta muzicii psaltice în Episcopia Hușilor”, și a albumului audio „Tezaurul psaltic din Episcopia Hușilor”.
Invitatul special al întâlnirii a fost Lect. Univ. Dr. Adrian Sîrbu, dirijorul și fondatorul Corului „Byzantion”, care a vorbit despre importanța studierii artei psaltice și a promovării acesteia, prin psalți și cântăreți devotați, între credincioși, întrucât „atât timp cât cultura nu derivă din cult, se naște ura; cât timp cultura derivă din cult, ea va trimite către sfântul altar și către Hristos”.
Cu acest prilej a luat cuvântul și domnul Ioan Ciupilan, Primarul Municipiului Huși, care și-a manifestat susținerea față de proiectele culturale derulate de Episcopia Hușilor, prin care se pun în valoare aspecte din trecutul Hușiului și a întregii zone.
Tipărirea volumului „Arta muzicii psaltice în Episcopia Hușilor”, autor diac. Cosmin Vlăduț Mironescu, apărut la editura Horeb a Centrului Eparhial Huși, s-a făcut cu sprijinul Primăriei și Consiliului local al Municipiului Huși.
De asemenea, o scurtă trecere în revistă a conținutului lucrării a făcut-o autorul, diaconul Cosmin Vlăduț Mironescu.
Evenimentul a fost moderat de părintele consilier cultural Cosmin Gubernat, care a transmis și mesajul de binecuvântare a Părintelui Episcop Ignatie.
Tot în acest context a fost prezentat și albumul audio „Tezaurul psaltic din Episcopia Hușilor”, imprimat de membrii Grupului psaltic „Sf. M. Mc. Chiriachi”, și care conține lucrări alcătuite de psalți de la Catedrala Episcopală din Huși, în secolele XIX-XX, recuperate din arhive, unde se aflau în manuscris.
Albumul audio „Tezaurul psaltic din Episcopia Hușilor” a putut fi imprimat în cadrul proiectului Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, cofinanțat prin intermediul programului pentru finanțarea nerambursabilă a activităților nonprofit de interes local pentru anul 2023, domeniul activități cu tineretul, derulat de Consiliul Județean Vaslui.

La eveniment au participat și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, profesori și elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși, preoți și cântăreți bisericești, precum și iubitori ai muzicii psaltice, din Eparhie.

A urmat apoi două ateliere de muzică psaltică, susținute de Lect. Univ. Dr. Adrian Sîrbu, urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

De la ora 17.00, la Catedrala Episcopală din Huși, în cadrul Vecerniei Mari și a Litiei (transmisă live pe pagina www.facebook.com/episcopiahusilor.ro/), răspunsurile la strană sunt date de membrii Corului „Byzantion” (care la final vor interpreta și alte piese psaltice) și ai Grupului „Sf. M. Mc. Chiriachi”, iar parte din răspunsurile liturgice sunt și de participanții la atelierele de muzică psaltică.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.