18/05/2024

ACȚIUNI DERULATE DE CĂTRE POLIȚIȘTII BIROULUI PENTRU
PROTECȚIA ANIMALELOR VASLUI

2 min read

De la începutul anului 2023 Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Vaslui, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, au desfășurat activități pe linia verificării serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân și adăposturilor publice.
În perioada ianuarie – octombrie 2023, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Vaslui, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, au organizat și derulat 11 acțiuni pentru verificarea serviciilor de gestionare a câinilor fără stăpân și adăposturilor publice, din cadrul unităților administrativ teritoriale (U.A.T.) din județul Vaslui.
În urma activităților desfășurate, au fost verificate 64 de U.A.T.-uri, fiind aplicate 128 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 400.000 de lei.
În perioada analizată, toate Unitățile Administrativ Teritoriale au fost notificate cu privire la respectarea prevederilor art. 1 și art. 2 din OUG nr. 155/2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân.
Pe raza județului Vaslui sunt înființate, la nivelul unităților administrativ teritoriale un număr total der 37 servicii de gestionare a câinilor fără stăpân. Din acestea, 18 au fost înființate în anul 2023.
La nivelul unităților administrativ teritoriale din județul Vaslui sunt înființate și funcționează 4 adăposturi pentru câini fără stăpân. În anul 2023, sunt în curs de autorizare încă 5 adăposturi pentru câini fără stăpân.
Un număr de 9 astfel de servicii de gestionare a câinilor fără stăpân, în cadrul unităților administrativ teritoriale locale, sunt prevăzute cu personal sanitar veterinar angajat.
Cadru legislativ
O.U.G. nr. 155 din 2001, privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân
Articolul 1
Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.
Articolul 2
(1) Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti au obligaţia de a amenaja şi de a suplimenta din fonduri proprii în funcţie de necesităţi, în condiţiile prevăzute în anexa nr. 1, adăposturile publice pentru câinii fără stăpân.
(2) Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti au obligaţia de a încadra în serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân cel puţin un tehnician veterinar pentru evidenţă şi supraveghere.
Articolul 14
b) nerespectarea dispoziţiilor prevăzute la art. 1, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.
c) nerespectarea dispoziţiilor prevăzute la art. 2 alin. (1) şi (2), cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.