18/05/2024

PROIECT CULTURAL IMPLEMENTAT LA POGONESTI

2 min read

In cadrul Programului județean pentru finanțarea nerambursabila a activităților non-profit de interes general, Asociatia ,,Tinere vlastare-2000” din Pogonesti județul Vaslui, derulează proiectul ,,Generații împreună- promovăm tradițiile de pe Valea Tutovei” asociația asumandu-și un rol activ in viața comunității.
Obiectivul general al acestui proiect este implicarea asociației in promovarea și valorificarea potentialului cultural al comunei Pogonești, respectiv al județului Vaslui, ca parte integrantă din patrimoniul național, in randul locuitorilor din județul tulcea și județul Vaslui. Una dintre activitățile principale din proiect a fost susținerea unui spectacol în cadrul evenimentului ,,Mahmudia cântă și dansează”, în care au fost prezentate cantece și dansuri populare din Colinele Tutovei, județul Vaslui. Deplasarea la Mahmudia a avut loc in perioada 15-17 septembrie a.c., iar spectacolul s-a desfășurat sambata 16 septembrie anul curent pe scena Caminului cultural din Mahmudia, unde și-a prezentat programul echipa de dansuri populare rusești și ucrainene din Mahmudia.
O altă activitate din proiect a fost organizarea și prezentarea de catre Ansamblul folcloric ,,Răzeșii” a unui spectacol la Caminul cultural din comuna Pogonești, in colaborare cu Primăria comunei Pogonești si Caminul cultural din localitate. Cu aceasta ocazie s-au aniversat 534 de ani de atestare documentară a satului Pogonești (14 octombrie 1489). Pe timpul derulării spectacolului s-au prezentat informații din trecutul indepărtat al satului Pogonești, al Bisericii (cel mai vechi document – articolul ,,Un tablou ecleziastic inedit privind județul Tutova la 1978” – 107. Pogonești , Sf Necolai , 100 fam, stare de mijloc) și al școlii (cel mai vechi document – Stat de plată- septembrie 1874). La spectacol a fost prezent și Ciprian Trifan, vicepreședinte al Consiliului județean Vaslui, care impreună cu spectatorii și invitații din sala, au apreciat cu aplauze meritate momentele plăcute ale spectacolului prezentat de către grupul vocal-folcloric și echipa de dansuri populare. La buna desfasurare a evenimentului si-au adus aportul reprezentanti ai Primariei si Caminului cultural. Aici trebuie sa-i amintim pe Andrei Dumitru, presedintele Asociatiei ”Tinere vlastare 2000” si Laurentiu Constantin, directorul caminului cultural din localitate.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.