MOASTELE SFINTEI PARASCHEVA
3 min readPe 13 iunie 2023 s-au implinit 382 de ani de la aducerea moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva la Iasi. Moastele Sfintei Parascheva au ajuns in tara noastra in anul 1641, dupa ce au fost prezente in mai multe locuri. Au fost asezate pe 13 iunie 1641, in biserica “Sfintii Trei Ierarhi” din Iasi. Aici cinstitele moaste au ramas pana in anul 1884, cand au fost mutate in paraclisul manastiresc din cladirea egumeniei si asezate pe un catafalc din lemn, pentru ca in acel an au inceput lucrarile de restaurare ale sfantului locas ctitorit de Vasile Lupu. Dupa incendiul din data de 26 decembrie 1888, acestea vor fi mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi.
Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva se afla in prezent in Catedrala Mitropolitana din Iasi. Epivata este numele localitatii unde s-a nascut Sfanta Cuvioasa Parascheva. Desi, intr-o lucrarea aparuta la Moscova, in anul 1861, unii cercetatori sustin ca localitatea Epivat este de fapt numele vechii localitati “Drastor”, din Dobrogea, acest lucru nu poate fi intarit inca pe nici o marturie istorica autentica.
Aflata pe malul nordic al Marii Marmara, la aproximativ 50 de kilometri distanta de Constantinopol, langa vechea Kallicrateia, in fosta Tracie, pe actualul teritoriu al Turciei, localitatea Epivata se numeste astazi “Boiados” sau “Selim-Pasa”. La randul ei, localitatea Kallicrateia se numeste astazi “Mir Marsinan”. Ambele localitati amintite se afla asezate pe tarmul Golfului Athira (Buyuk Cekmece).
Nascuta intr-o familie crestina, cuvioasa Parascheva a dus viata curata si sfanta inca din frageda varsta. Astfel, dupa o perioada petrecuta in bisericile si manastirile din Constantinopol, ea va pleca la Manastirea Maicii Domnului, din Heracleea. Dupa cinci ani petrecuti in aceasta manastire, sfanta isi va indrepta pasii spre Tara Sfanta, unde se va aseza intr-o manastire de maici din apropierea Iordanului. In urma unei descoperiri dumnezeiesti, pe cand avea numai 25 de ani, cuvioasa Parascheva va porni spre locul natal. Cuvantul dumnezeiesc ii cerea sfintei: “Lasa pustiul si intoarce-te in patria ta, unde vei da trupul tau pamantului, iar sufletul tau se va duce in cer, alaturi de Mirele tau.” In drum spre casa, ea se va opri mai intai in Constantinopol, unde se va inchina la icoanele Maicii Domnului din bisericile principale ale capitalei bizantine. In legatura cu trecerea sfintei la cele vesnice, exista mai multe traditii. Astfel, se crede ca ea a ajuns in localitatea Kallicrateia, aflata la mica distanta de Epivat, unde a adormit in Domnul, la varsta de numai 27 de ani. Biserica crestina din Kallicrateia, aflata aproape de mormantul sfintei, a fost transformata mai apoi in moschee, iar mai tarziu, in anul 1980, a fost daramata, fiind inlocuita de o noua moschee.
Potrivit altei traditii, dupa ajungerea in Epivata, cuvioasa a adunat in jurul ei mai multe nevoitoare, formand o manastire cu viata de obste. Impreuna cu celelalte fecioare, sfanta Parascheva acorda mult timp ingrijirii bisericilor, precum si celor nevoiasi: saraci, bolnavi, vaduve, orfani si batrani. Un lucru mai de crezut este acela ca, odata intoarsa in tinutul natal, ea se va opri la Biserica Sfintii Apostoli, din Kallicrateia, pe care o va ingriji vreme de doi ani, pana in ultimele clipe ale vietii sale. Dupa dezgroparea sfintei, randuita de Dumnezeu in chip minunat, trupul ei neputrezit a fost asezat in biserica localitatii (Kallicrateia sau Epivata) vreme de aproape doua sute de ani, pana in jurul anului 1235, cand a fost mutat in Biserica Maicii Domnului din Tarnovo, capitala veche a Bulgariei. Deoarece mutarea sfintelor ei Moaste a avut loc intr-o zi de 14 octombrie, aceasta zi a fost aleasa drept zi de praznuire a cuvioasei.
In biserica din Tarnovo (Bulgaria), trupul sfintei va fi pastrat vreme de peste un secol si jumatate. Mai apoi, in anul 1393, datorita invaziilor otomane, sfintele Moaste au fost mutata in Vidin si Krusevat. Dupa batalia de la Nicopole (1396), sfintele Moaste au fost recuperate de tarina Milita din Belgrad, care i le-a cerut sultanului Baiazid; astfel, trupul sfintei va ajunge intr-o biserica din Belgrad. In anul 1521 trupul sfintei va fi dus in Constantinopol, unde va fi pastrat pana in anul 1641. In acest an, domnitorul moldovean Vasile Lupu, in semn de multumire pentru ajutorul acordat patriarhului Constantinopolului, va primi Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. Astfel, comoare cea de mare pret va ajunge in Iasi in ziua de 13 iunie 1641, ramanand aici pana astazi. Initial, moastele sfintei au fost asezate in Biserica Sfintii Trei Ierarhi, insa dupa incendiul din data de 26 decembrie 1888, acestea vor fi mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi.
Dorelian David