18/05/2024

INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER CONSTATATE DE CĂTRE POLIȚIȘTII VASLUIENI

5 min read

Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane care au fost depistate zilele trecute, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în timp ce încălcau prevederile legale în vigoare.
La data de 7 octombrie, orele 22.58, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul național DN 24A, în localitatea Simila, comuna Zorleni, județul Vaslui, au depistat și oprit în trafic un autoturism, înmatriculat în județul Vaslui, condus de un bărbat, în vârstă de 36 de ani, din comuna Zorleni.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.50 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la Spitalul Municipal de Urgență Bârlad, unde i-au fost recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
**
La data de 9 octombrie, orele 11.45, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Murgeni, din cadrul Poliției Orașului Murgeni, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul județean DJ 244I, în comuna Mălușteni, județul Vaslui, au depistat și oprit în trafic un autoturism, înmatriculat în județul Vaslui, condus de un bărbat, în vârstă de 66 de ani, din municipiul Bîrlad, județul Vaslui.
Întrucât emana halenă alcoolică, s-a încercat, în repetate rânduri, testarea conducătorului auto, cu aparatul alcooltest, însă nu s-a reușit. Acesta a fost condus la Spitalul de Pshiatrie Murgeni, unde i-au fost recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că acesta avea suspendat dreptul de a conduce vehicule.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Murgeni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.


La data de 9 octombrie, orele 19.30, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul comunal DC 72 în localitatea Obârșeni, comuna Vinderei, județul Vaslui, au depistat și oprit în trafic un utilaj agricol (tractor) neînmatriculat, condus de un bărbat, în vârstă de 43 de ani, din comuna Vinderei.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul utilajului a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.67 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la Spitalul Municipal de Urgență Bârlad, unde i-au fost recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale
a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, ”conducerea unui vehicul neînmatriculat” și ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.


La data de 10 octombrie, orele 18.45, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Negrești, din cadrul Poliției Orașului Negrești, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe drumul județean DJ 159, în comuna Băcești, județul Vaslui, au depistat și oprit în trafic un autoturism, care se deplasa haotic, condus de un bărbat, în vârstă de 30 de ani, din comuna Băcești, județul Vaslui.
Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii au constatat că acesta avea retras (medical) dreptul de a conduce vehicule.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Negrești, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării întregii activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.
Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:
Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!
Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi.
De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.
Reamintim cetățenilor că Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.
Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.
CONDUCEȚI CU GRIJĂ!

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.