ACTIVITĂȚI DE PREVENIRE DESFĂȘURATE DE POLIȚIȘTII VASLUIENI PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA ABSENTEISMULUI ȘCOLAR
4 min readLa data de 28 septembrie polițiștii Biroului Siguranță Școlară Vaslui, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Poliției Municipiului Bârlad și al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, au derulat activități specifice în unitățile de învățământ din municipiul Bârlad, județul Vaslui, pentru prevenirea și combaterea absenteismului în rândul elevilor din învățământul preuniversitar.
În cadrul activităților desfășurate s-a avut în vedere menținerea nivelului ridicat de acțiune in cadrul activitatilor de control sistematic și prezența activă, în mediile și locurile din apropierea unităților de învățământ preuniversitar, în vederea prevenirii și combaterii fenomenului de absenteism școlar.
Totodată s-a avut în vedere eficientizarea modului de acțiune în domeniul prevenirii infracțiunilor comise cu violență în unitățile de învățământ preuniversitar precum și prevenirea dar și combaterea traficului și consumului de droguri.
În ziua de 28 septembrie 2023, cei 12 polițiști și 6 jandarmi au desfășurat activități la Liceul Tehnologic “Alexandru Ioan Cuza” Bârlad și Liceul Tehnologic “Petru Rareș” Bârlad, pentru informarea și conștientizarea elevilor din ciclul liceal, în special cei din clasa a IX-a, cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, precum și combaterea absenteismului școlar.
În incinta unităților școlare, activitățile s-au axat pe transmiterea de informații generale, relevante situațiilor problematice, în special modificările comportamentale semnificative, cu care se confruntă elevii la vârsta adolescenței. Au fost instruiți un număr de 443 elevi și 23 cadre didactice. Astfel, s-a acționat pe diferite linii, pentru:
prevenirea şi reducerea comportamentelor care încalcă sau favorizează încălcarea normelor de moralitate/conduită, în orice formă de manifestare, atât ca violenţă verbală, fizică, psihologică – bullying, emoţională, sexuală, socială, culturală, cibernetică. Mai mult, au fost vizate comportamente care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea beneficiarilor primari şi a personalului din unitățile de învățământ, de la nivelul județului Vaslui.
prevenirea absenteismului, delincvenței juvenile și a victimizării minorilor.
prevenirea și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri/ substanțe psihoactive.
prevenirea faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar.
Pe durata desfășurării activităților, polițiștii au interacționat cu elevii prezenți și au făcut recomandări punctuale, care trebuie cunoscute şi aplicate pentru amplificarea climatului educațional pozitiv. Informarea elevilor implicați s-a realizat într-un mod interactiv, fiind folosit un limbaj adecvat vârstei, mecanismelor cognitive și caracteristicilor psiho-individuale ale acestora.
În zona adiacentă activitățile au vizat:
Depistarea și identificarea elevilor care absentează de la cursuri, identificarea unităților de învățământ din care fac parte și transmiterea datelor obținute unităților de învățământ, pentru luarea de măsuri conform competențelor;
Astfel, fost identificați 10 elevi ai claselor de liceu, care absentau de la orele de curs și se aflau în afara unităților de învățământ, și, ulterior, au fost îndrumați să se prezinte la orele de curs.
Identificarea și efectuarea de activități informative, la localurile de alimentație publică tip cafe-bar, săli de jocuri electronice tip casino-slot-machine, în privința comercializării de băuturi alcoolice sau produse de tutun.
Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, transmite următoarele recomandări pentru părinți:
Interesați-vă permanent de situația școlară a copilului dumneavoastră.
La finalul fiecărei zile, discutați cu copilul dumneavoastră despre cum a decurs timpul petrecut la școală.
Atunci când observați schimbări comportamentale negative sau atitudine ostilă, comunicați cu acesta pentru rezolvarea în comun a situațiilor cu care se confruntă.
Încercați să îi cunoașteți și să vă apropiați de prietenii lui și familiile acestora.
Dar și elevilor, pe durata cursurilor școlare:
Fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii și căror anturaje vă alăturați. Evaluați-vă prieteniile pentru a evita persoanele conflictuale, agresive sau cu comportamente antisociale.
Nu răspundeți la provocări care vă pot conduce la situații neplăcute și nu vă lăsați influențați de ceilalți. Analizați de unii singuri sau împreună cu părinții, riscurile la care puteți fi supuși.
Dacă vă regăsiți în situații în care sunteți amenințați sau obligați să faceți lucruri pe care nu le doriți sau cu care nu sunteți de acord, refuzați categoric și anunțați un adult.
Fiți prudeți la persoanele necunoscute, pentru a nu deveni victime ale acestora.
Atenţie la capcana drogurilor şi a alcoolului! Aceste substanţe sunt în strânsă legătură cu infracţionalitatea!
Relaționați cu părinții voștrii despre momentele importante de la școală.
Dorelian David