14/10/2024

14,8 milioane lei pentru restaurarea Palatului Mavrocordat

2 min read

Palatul Copiilor Vaslui va demara licitația de adjudecare a lucrărilor pentru restaurarea clădirii în care funcționează. Autorizația de construire a fost emisă, iar devizul proiectului este de 14,8 milioane de lei. Continuarea lucrărilor este imperativă, în condițiile în care Palatul Copiilor se află într-o stare avansată de degradare. Palatul Mavrocordat a fost declarat monument istoric de categoria A.
Palatului Copiilor din municipiul resedinta de judet solicită autorităților locale un sprijin financiar de 50.000 de lei pentru achiziţionarea de servicii specifice desfăşurării lucrărilor investiţiei „Continuare lucrări de intervenţie conform proiect tehnic nr. 20/2008 – Palatul Copiilor Vaslui”.
Conducerea Palatului motivează solicitarea prin faptul că în organigrama instituţiei nu au un compartiment intern specializat în astfel de servicii, pe partea administrativă au doar un post de contabil cu jumătate de normă, un secretar şi un administrator de patrimoniu, toţi trei fiind noi în sistem, angajaţi în anul 2023. Clădirea a avut, iniţial, o destinaţie rezidenţială și este declarată acum monument istoric de categoria A fiind înscrisă în Lista monumentelor istorice. Actualmente, clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Palatul Copiilor Vaslui se află într- o avansată stare de degradare. Prin urmare, necesitatea continuării lucrărilor de reparaţii la această clădire este identificată ca o nevoie stringentă la nivel local. Prin O.M.E nr. 3437/16.03.2022 s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru lucrările de investiţii „Continuare lucrări de intervenţie conform proiect tehnic nr. 20/2008 Palatul Copiilor Vaslui”. Pe 26 aprilie s-a emis autorizaţia de construire nr. 111, fapt pentru care Palatul Copiilor Vaslui urmează să demareze procedura de achiziţie a lucrărilor. Conform devizului general al investiţiei și a bugetului proiectului, valoarea estimată este de 14.859.315 lei fără TVA. Casa Mavrocordat este situată pe principalul bulevard al orașului, care leagă zona centrală a municipiului de gară. Palatul este alcătuit dintr-un corp central și două aripi laterale de înălțime mai mică. Planul, compoziția fațadelor, mai ales a celei principale și a celei posterioare, se înscriu în stilul eclectic al sfârșitului secolului al XIX -lea și începutul secolului al XX -lea. Clădirea, a cărei construcție a fost terminată 1892, a îndeplinit rolul de locuință (palat boieresc). Conform datelor Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Vaslui, în anul 1934, Ministerul Apărării Naționale hotărăște cumpărarea unui imobil pentru instalarea Cercului Militar al Garnizoanei Vaslui. În data de 31 decembrie a aceluiași an s-a încheiat actul de vânzare cumpărare între George Mavrocordat, ca reprezentant legal al mamei sale Vera George Mavrocordat, și cercul Militar Constantin Prezan al ofițerilor din Garnizoana Vaslui. În prezent, clădirea este administrată de Palatul Copiilor Vaslui.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.