18/05/2024

Mai este Husiul ”municipiul dintre vii”?

2 min read

Huși (idiș: הוש‎ Huș, maghiară: Huszváros, germană: Hussburg) este un municipiu în județul Vaslui, Moldova, România. Se află aproape de frontiera de est a țării. Este format dintr-o singură localitate de rang III, cu o populație de 26.266 de locuitori (2011). Municipiul Huși se situează în depresiunea omonimă, la o altitudine de 70–120 m, la 45 km est-nord-est de municipiul Vaslui. Este străbătut de pârâul Huși și este înconjurat de dealuri ocupate cu podgorii.
Populația municipiului Huși se ridică la circa 33.000 de locuitori, dupa recensamantul efecuat acum doi ani. Am facut aceasta scurta introducere deoarece, an de an, pe 14 septembrie este balci la Husi. Este, se poate spune, o zi mare pentru locuitorii acestui municipiu.
Bâlciul de la Husi, traditional deci pe 14 septembrie, este tot mai estompat. Lumea care se perinda este destulã, comerciantii asemenea, însã parca lipseste bucuria de altãdatã.
Aceleasi masinãrii si, la vânzare, produse care nu mai încântã pe multi dintre cei dornici sa cumpere ba una, ba alta. Altãdatã, la bâlci se cumpãra mult mai mult, cãci oalele de tuci, obiectele de lemn sau hainele erau mai ieftine ca în piatã. Dar, poate nu suntem noi in masura sa ”dam cu parul”, mai ales ca nici la Vaslui balciul nu mai este ceea ce a fost, ca odinioara. Si, pana la urma, cu bune, cu rele, este bine, pana la urma, ca aceste ”iarmaroace” inca se mai tin! Insa este demn de gasit un raspuns si la intrebarea: “Mai este Husiul cu adevarat ”municipiul dintre vii”? Viile, mari suprafete dintre ele, au ramas. Sunt, pe zone intinse, si cultivate cu vita de vie, insa, cu siguranta, ”municipiul dintre vii” nu mai este ceea ce a fost din punct de vedere vini-viticol.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.