18/05/2024

„CODING AND ROBOTICS MADE EASY”

2 min read

Codificarea și Robotica sunt teme de actualitate esențiale pentru educație, viață profesională și participare activă în societate.
5 profesori de la Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui au participat, recent, la Roma, la cursul „CodingandRoboticsMade Easy” furnizat de EuropassTeacher Academy. Cursul s-a desfășurat în cadrul proiectului ERASMUS+ – Acțiunea Cheie 1-Educația Școlară (SCH) pe care Liceul „Ștefan Procopiu” îl implementează în perioada 01.06.2022-31.08.2023 (număr de referință 2022-1-RO01-KA121-SCH-000059409). Ca urmare a participării la acest curs profesorii și-au însușit noi metode de creare a unui plan de lecție folosind codificarea și robotica. Ei s-au familiarizat cu clasificarea roboților, componentele de bază ale roboților și domeniile lor de utilizare, au experimentat lucrul cu platforma BookWidgets și cu sistemul de inteligență artificială ChatGPT, și-au însușit modul de lucru cu software-ulScratch3.0 și cu Minecraft pentru a realiza activități atractive pentru elevi, au utilizat numeroasele resurse și indicații oferite de platforma Nearpod, au învățat cum să realizeze proiecte cu ajutorul sistemului de tehnoredactare computerizată LaTex folosind resursele și exemplele oferite de site-ul web Overleaf.
BookWidgets este o platformă online și reprezintă o bibliotecă extinsă de widget-uri educaționale interactive și personalizabile. Cu ajutorul său se pot crea exerciții interactive, chestionare, jocuri, conținut multimedia care poate fi integrat cu ușurință în secvențele din lecții. ChatGPT este util atât pentru profesori cât și pentru elevi, deoarece acest sistem de inteligență artificială poate înțelege și genera text în limbaj natural pe cantități mari de date text care se pot analiza, compara, grupa, sintetiza. Robotica și codificarea pot părea intimidante atât pentru profesori, cât și pentru elevi, dar nu trebuie să fie așa. Ele pot ajuta elevii să-și dezvolte multe abilități, cum ar fi raționamentul logic și rezolvarea de probleme, care se aplică la multe discipline și sunt indispensabile pentru multe cariere viitoare și stimularea creativității și imaginației elevilor. La curs au luat parte profesori din șase țări: Spania, Portugalia, Irlanda, Ungaria, Slovacia și România. Diversitatea culturală a acestora a favorizat schimbul de experiență și bune practici în ceea ce privește integrarea activităților de codificare și robotică în cadrul lecțiilor.Ei au realizat aplicații practice foarte utile, iar participarea le-a favorizat îmbunătățirea abilităților de lucru în echipă, colaborare, învățare continuă, precum și comunicare în limba engleză. Abilitățile de prezentare ale formatorului, formatul cursului și colaborarea tuturor participanților au făcut ca acest curs să devină o experiență extraordinară. Programul Erasmus+ este o experiență minunată care poate ajuta fiecare profesor să crească motivația studenților și să creeze un ambient mai bun în clasă.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.