24/07/2024

INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER CONSTATATE DE CĂTRE POLIȚIȘTII VASLUIENI

8 min read

Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane care au fost depistate zilele trecute, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în timp ce încălcau prevederile legale în vigoare.
*
La data de 28 august, ora 01.02, polițiștii Biroului Rutier Vaslui, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Ștefan cel Mare din municipiul Vaslui, au depistat în trafic și oprit, pentru verifdicări, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un tânăr, în vârstă de 21 de ani, din comuna Ivănești, județul Vaslui.
Întrucât emana halenă alcoolică, șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.35 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totodată, datorită comportamentului manifestat, conducătorul a fost testat cu aparatul drugtest, fiind înregistrat rezultat pozitiv la cannabis.
Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii prezenței substanțelor psihoactive.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii vasluieni au constatat faptul că acesta are dreptul de a conduce vehicule suspendat.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului Rutier Vaslui, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”și ”conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană fără permis de conducere”.
La data de 28 august, ora 10.30, polițiștii Biroului Rutier Bârlad, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Ardeal din municipiul Bârlad, au depistat în trafic și oprit, pentru verifdicări, un autoturism înmatriculat în municipiul București, condus de către un bîrbat, în vârstă de 39 de ani, din Bârlad.
Datorită comportamentului manifestat și a modului de conducere, conducătorul auto a fost testat cu aparatul drugtest, fiind înregistrat rezultate pozitive la amfetamină și ketamină.
Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Municipal de Urgență Bârlad unde i-au fost prelevate mostre biologice, în vederea stabilirii prezenței substanțelor psihoactive.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii vasluieni au constatat faptul că acesta are dreptul de a conduce vehicule suspendat.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Biroului Rutier Bârlad, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”și ”conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană fără permis de conducere”.


La data de 25 august, ora 20.17, Poliția Municipiului Vaslui a fost sesizată, prin SNUAU 112, cu privire la producerea unui evenimnet rutier, fără victime, pe strada Progresului din municipiul Vaslui.
La fața locului, polițiștii au găsit un bărbat de 69 de ani, din Reșița, județul Caraș-Severin, șoferul unui vehicul înmatriculat în județul Caraș-Severin, care a intrat în coliziune cu un autoturism parcat, rezultând avarierea autoturismului. Acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.71 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui, în vederea prelevării de mostre biologice și stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii vasluieni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.


La data de 26 august, ora 06.45, polițiștii Biroului Rutier Huși, din cadrul Poliției Municipiului Huși, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe strada Calea Basarabiei din municipiul Huși, au depistat și oprit, în vederea controlului, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 44 de ani, din Huși, județul Vaslui.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice, rezultând o valoare de 0.41 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la Spitalul Municipal Huși, unde i-au fost recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.


La data de 26 august, ora 21.00, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Huși, din cadrul Poliției Municipiului Huși, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe un drum public din localitatea/comuna Pădureni, județul Vaslui, au observat și efectuat semnal regulamentar de oprire, în vederea controlului, unei motociclete care nu era înregistrată/înmatriculată, condusă de către un tânăr de 17 ani, din comuna Pădureni.
Tînărul nu s-a conformat semnalului de oprire, și-a continuat deplasarea și, pe fondul unei defecțiuni tehnice la motocicletă, a abandonat-o, asigurându-și scăparea prin fugă.
După câteva minute, a fost identificat, circulând în calitate de pasager, într-un autoturism înmatriculat în județul Iași, care circula în apropierea locului unde a fost abandonată motocicleta.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii vasluieni au constatat faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Totodată, a refuzat să se supună testării alcoolscopice fiind condus la Spitalul Municipal Huși, însă a refuzat, din nou, recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii hușeni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huși, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul neînmatriculat”, ”conducerea pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană fără permis de conducere” și ”refuzul sau sustragerea de la prelevare de mostre biologice”.
.


La data de 27 august, ora, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Huși, din cadrul Poliției Orașului Negrești, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe un drum public din comuna Băcești, au depistat și oprit, în vederea controlului, un autoturism înmatriculat în municipiul București, condus de către un bărbat de 29 de ani, din municipiul București.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice, rezultând o valoare de 0.70 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la Serviciul Județean de Medicină Legală Vaslui, unde i-au fost recoltate probe biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Poliției Orașului Negrești, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
Extras din Codul Penal
Articolul 335
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Articolul 336
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.

Articolul 337
Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice
Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:
Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!
Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi.
De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.
Reamintim cetățenilor că Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.
Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.
Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.
CONDUCEȚI CU GRIJĂ !

Doru David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.