Sun. Dec 10th, 2023

INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER CONSTATATE DE CĂTRE POLIȚIȘTII VASLUIENI

4 min read

Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane, depistate zilele trecute pe drumurile publice ale județului Vaslui, în timp ce încălcau prevederile legale în vigoare.
*
La data de 17 august, orele 20.35, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe DN24A, în satul Simila, comuna Zorleni, județul Vaslui au depistat și oprit, în vederea controlului, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de un bărbat, în vârstă de 55 de ani, din municipiul Bârlad.
În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că bărbatul avea suspendat dreptul de a conduce vehicule pe drumurile publice din data de 08 iunie 2023, pentru infracțiunea de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”. Totodată, polițiștii au constatat că inspecția tehnică periodică a vehiculului era expirată din data de 17 noiembrie 2022, iar polița RCA era expirată din data de 24 aprilie 2022, abateri pentru care conducătorul auto a fost sancționat contravențional.
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană fără permis de conducere”.
**
La data de 18 august, orele 3.20, Poliția Municipiului Vaslui a fost sesizată, prin apel 112, cu privire la faptul că pe raza localității Satu Nou, comuna Muntenii de Sus, județul Vaslui, a avut loc un eveniment rutier.
La fața locului, polițiștii Biroului Rutier au găsit un bărbat de 37 de ani, conducătorul unui vehicul tip ATV, care a intrat în coliziune cu un cap de pod din beton, aflat pe sensul de mers dinspre comuna Văleni spre comuna Muntenii de Sus.
În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că vehiculul nu figura înmatriculat/înregistrat, iar bărbatul nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
În urma evenimentului rutier, a rezultat vătămarea corporală a conducătorului vehiculului tip ATV, care a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, pentru evaluarea stării de sănătate. Acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 1.25 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii vasluieni, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”vătămare corporală din culpă”, ”punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat/neînregistrat”, ”conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană fără a deține permis de conducere” și ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
Extras Codul Penal
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
Articolul 335
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Articolul 336
Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.
(2) Cu aceeași pedeapsă se sancționează și persoana, aflată sub influența unor substanțe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere.
Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:
Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat substanțe psihoactive și/sau băuturi alcoolice!
Consumul de substanțe psihoactive și alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi.
De asemenea, alcoolul și substanțele psihoactive scad concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.
Reamintim cetățenilor că Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.
Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.
Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.

CONDUCEȚI CU GRIJĂ !

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.