Sun. Dec 10th, 2023

VARA…”DE FOC” PENTRU COMPOZITORUL CLAUDIU BULETE

4 min read

Ultima perioadă a „lunii lui Cuptor” și începutul lui august a fost marcată de două evenimente importante pentru compozitorul vasluian Claudiu Bulete. El a fost invitat în juriile a două mari festivaluri, unul din România și unul, de anvergură, în Italia.
Finalul „lunii lui cuptor” l-a găsit pe vasluian la unul dintre cele mai mari festivaluri naționale de muzică din România, „Vis de Stea”, de la Moinești. Acesta a facut parte dintre cei 8 jurați. I-a avut colegi de juriu nume grele din muzica românească: Nico, Luminița Anghel, Aurelian Temișan, Crina Mardare – cel mai titrat „vocal coach” din România, Bogdan Dragomir (ex. Cvintetul Luchian)- realizator Radio România, compozitorii Viorel Gavrilă (vicepreședinte UCMR-ADA) și Mihai Alexandru – care a fost și președintele juriului. Bulete a fost președintele juriului secțiunii „Debut”.
La concurs au participat și elevi ai tuturor școlilor de muzică din Vaslui: Palatul Copiilor Vaslui, profesor Alin Bulboacă, Asociația Culturală Domisong, profesor Carmen Trufia, Scoala Soul Music Art, profesor Dragoș Gheorghiu și Ioan Bâgea-Academy, profesor Ioan Bâgea. Toți interpreții vasluieni s-au întors cu rezultate foarte bune.
Perioada 2-5 august l-a găsit pe Claudiu în juriul unui mare festival de muzică din Italia , „Festival Citta di Mascalucia ” ediția a IV-a. Acesta a avut loc în localitatea Mascalucia – Provincia di Catania, Sicilia.
Desfășurat după modelul „Sanremo”, în concurs au fost prezenți 40 de concurenți aleși în urma unei preselecții riguroase, 30 la secțiunea „interpretare” împărțiți pe 3 categorii de vârstă,(junior, teenager și senior) și 10 la o secțiune „inediti” – care a fost de fapt o secțiune de creație piese originale, aici jurizându-se atât compoziția cât și interpretarea. Exact ca la marele festival italian de la Sanremo. Concurenții au fost acompaniați de o super orchestră de 30 de instrumentiști și 3 backing vocals sub bagheta maestrului Daniel Zappa. Festivalul a arătat ca un veritabil show TV prezentat în maniera spectacolelor tv a marilor televiziuni italiene de Rugerro Sardo. Invitat special, în recital, a fost cel care a colaborat ani de zile cu celebrul TV show „Ti lascio una canzone”, Marco Vito. Organizatorii festivalului au fost Maurizio Casella-director artistic, Carmelo Russo – Fundatia Music for life, Lino Mancuso – Director tehnic. Evenimentul a fost sprijinit de Primăria Orașului Mascalucia. România a fost reprezentată de 3 tineri soliști ai școlii de muzică Viamusic Focșani, condusă de profesor Aurelia Vaida: Elena Radu, Anna Alexe și Ștefania Potop. S-a acordat doar un premiu I, pe fiecare categorie și câteva premii speciale alese de organizatori , dar și de un juriu din partea presei.
Juriul care a decis premiile festivalului a fost prezidat de cea care este și vocal coach și a făcut parte mulți ani din corul de la marele festival „Sanremo” , Lilla Costarelli. Din juriu a facut parte violonista milaneză Caterina Cocco, soprana rusă de origine armeană Luisine Tishian și compozitorul vasluian Claudiu Bulete – cel care a reprezentat țara noastră în acest juriu.
România a obținut un prestigios rezultat, micuța Elena Radu câștigând premul I la categoria „Junior”. Si ceilalți copii români au avut note bune din partea juriului de specialitate.
„Ambele concursuri au fost super experiențe. Atât festivalul de la Moinești cât și cel din Sicilia au un numitor comun: implicarea atentă a autorităților în fenomenul cultural al muzicii pentru copii și tineri, ele colaborând foarte bine cu organizatorii și ambele concursuri au fost la superlativ. Să le iau pe rând: la Moinești am vazut un exemplu de implicare, atât a organizatorului Irina Pashalov cât și a autorităților moineștene, scena cât și concursul arătând impecabil. Nu mai amintesc de prestigiul juriului. În Italia am descoperit un alt model demn de urmat: un festival desfășurat în stilul unui veritabil show tv de mare calibru, unde fiecare participant a fost pus în valoare. De asemeni, nivel foarte ridicat și muzică de excepție, spectacol la care au participat între 2000 și 3000 de spectatori, un prezentator „hight class”. Ce să mai spun de orchestra extrem de profesionista. Am profitat de ocazia de a fi prezent în acele locuri superbe și am vizitat un pic. Am urcat la Vulcanul Etna, la 300 de metri de el. Aceasta pe 4 august iar după numai 9 zile a erupt! Revenind la festival ar trebui să ne inspirăm și noi de la italieni. Ei reușesc atât prin prezentarea evenimentului dar și a stilului scenic să atragă atenția marelui public asupra acestui gen de concurs. Mă refer la concursurile mari, cum a fost si cel la care am participat eu si pe care l-am numit un „Sanremo” sicilian”, a declarat Claudiu Bulete.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.