Sun. Dec 3rd, 2023

MINIVACANȚĂ ÎN SIGURANȚĂ

6 min read

Poliţiştii vasluieni, alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, au fost la datorie în ultimele zile, pentru ca toţi cetăţenii să se bucure, în deplină siguranţă, de minivacanța prilejuită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.
La activitățile desfășurate în perioada 11 – 15 august au participat 698 de polițiști din cadrul structurilor de Ordine Publică, Investigații Criminale, Acțiuni Speciale, prevenirea criminalității, precum și poliție rutieră. Polițiștii rutieri au acționat pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere, prin depistarea conducătorilor auto care încalcă regimul legal de viteză sau care conduc autoturismul sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.
În această minivacanță, în urma acțiunilor și controalelor efectuate, polițiștii au aplicat peste 880 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 504.000 de lei, au reținut 91 de permise de conducere și au retras 16 certificate de înmatriculare.
În cadrul activităților desfășurate pe drumurile publice din județul Vaslui, cei 58 de polițiști rutieri participanți au organizat 99 de filtre. Astfel, au fost legitimate 1740 de persoane, au fost verificate 970 de autoturisme și au fost efectuate 366 de testări cu aparatele etilotest și Drug Test.
În urma neregulilor constatate, polițiștii rutieri au aplicat 658 de sancțiuni contravenționale, aplicate pentru încălcări ale O.U.G. nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, dintre care 264 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru depășirea limitelor maxime de viteză admise, iar 9 au fost aplicate pentru consum de alcool.
În perioada 11 – 15 august, cu ocazia derulării celor 43 de acțiuni, s-a constatat și săvârșirea a 28 de infracțiuni, dintre care 5 infracțiuni la regimul rutier, respectiv ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe” (2), ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere”(2) și ”conducerea unui vehicul fără permis de conducere” (1).
De asemenea, polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității și Biroului Siguranță Școlară, au desfășurat 11 acțiuni informativ-preventive, acționând în zone cu aglomerări de persoane.
Exemplificăm:
*
La data de 13 august, orele 2.20, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Vaslui, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, aflați în serviciu de supraveghere, îndrumare și control al traficului rutier pe drumul județean DJ 245 A, în localitatea/comuna Muntenii de Jos, județul Vaslui, au depistat și oprit pentru control un autoturism, înmatriculat în județul Vaslui, condus de către un bărbat de 53 de ani, din comuna Muntenii de Jos.
Întrucât șoferul emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.79 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Vaslui pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii vasluieni, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui, în vederea stabilirii și probării activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”.
La data de 10 august 2023, ora 08.30, polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bârlad, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, aflați în serviciu de supraveghere, îndrumare și control al traficului rutier pe raza satului Obârșeni, comuna Vinderei, județul Vaslui, au depistat și oprit pentru control un autoturism, înmatriculat în județul Galați, condus de către un bărbat de 37 de ani, din comuna localitatea Fruntișeni, județul Vaslui.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.66 mg/l alcool pur în aerul expirat. Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii bârlădeni au constatat că acesta nu figurează ca deținător de permis de conducere, pentru nicio categorie de vehicule.
Bărbatul a fost condus la Spitalul Municipal de Urgență Bârlad pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiștii Serviciului Rutier, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării activității infracționale a bărbatului, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”, ”conducerea unui vehicul fără a deține permis de conducere”.


La data de 15 august, orele 22.40, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Vaslui, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza localității Corni Albești, comuna Albești, județul Vaslui, au depistat și oprit, pentru control, o autoutilitară înmatriculată în județul Vaslui, condusă de un bărbat de 27 de ani, din comuna Albești, județul Vaslui.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultând o valoare de 0.58 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la Spitalul Județean de Urgență
Vaslui pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării activității infracționale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe”.


La data de 11 august, orele 10.47, polițiștii Biroului Ordine Publică, din cadrul Poliției Municipiului Vaslui, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza municipiului Vaslui, au depistat un autoturism, având montate plăcuțe de înmatriculare neconforme. S-a procedat la oprirea în trafic a autoturismului prin folosirea semnalelor acustice și liminoase din dotarea autospecialei, însă conducătorul auto și-a continuat deplasarea pe mai multe străzi din municipiul Vaslui, fiind oprit de polițiști în suburbia Brodoc. Procedând la efectuarea de verificări, polițiștii vasluieni au identificat conducătorul auto, un bărbat de 42 de ani, din municipiul Vaslui, și au constatat că certificatul de înmatriculare al vehiculului era suspendat, iar plăcuțele de înmatriculare figurau ca fiind reținute. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ”punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”.


La data de 12 august, orele 10.38, Poliția Orașului Murgeni a fost sesizată, prin apel SNUAU 112, cu privire la producerea unui eveniment rutier pe raza localității Berezeni, județul Vaslui, în care au fost implicate un autoturism,
condus de un bărbat de 68 de ani, din satul/comuna Fălciu, județul Vaslui, și un ansamblu format din tractor și remorcă, condus de un bărbat de 29 de ani, din localitatea Berezeni, județul Vaslui.
În urma evenimentului rutier a rezultat vătămarea corporală a trei pasageri din autoturism, care au fost conduși la Spitalul Municipal Huși, în vederea acordării de îngrijiri medicale.
Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative.
Cu ocazia cercetării la fața locului, polițiștii Serviciului Rutier, din cadul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, au stabilit că tractorul și remorca implicate în evenimentul rutier nu figurau înmatriculate/înregistrate, iar conducătorul tractorului nu deținea permis de conducere corespunzător ansamblului de vehicule pe care îl conducea.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de ”vătămare din culpă”, punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, ”tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate”, ”conducerea unui vehicul de catre o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv”.


La data de 14 august, în intervalul orar 9.00-16.00, polițiștii Secției Poliție Rurală Negrești, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în orașul Negrești, conform planului de acțiune întocmit pe linia combaterii infracțiunilor la regimul rutier, au depistat și oprit, pentru control, un autoturism înmatriculat în județul Neamț, în care se aflau trei bărbați, cu vârste cuprinse între 22 și 50 de ani, din județul Neamț.
Cu ocazia controlului efectuat asupra vehiculului, polițiștii au identificat și confiscat 6,6 kg de material nelemnos, respectiv trufe, pentru care cei trei bărbați nu aveau autorizație. De asemenea, în portbagajul autoturismului, au fost găsiți opt câini, rasa Golden Retriever, specializați în recoltarea de trufe.
În cauză, cei trei bărbați au fost sacționați contravențional cu amenzi de 6000 de lei pentru ”deținerea și transportul materialului nelemnos, respectiv trufe, fără autorizație”.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes and modify by Boghiu Marius.