16/07/2024

Festivalul de muzică „Gheorghe Cucu”: Corala „Armonia” din Constanța, Maria Coman, Corul „Cantilena” – Lituania, Grupul „Agia Skepi” – Grecia și alți invitați de marcă, la Vaslui, pe 20 august

3 min read

Consiliul Judeţean Vaslui, Primăria Municipiului Vaslui, Episcopia Hușilor și Centrul Județean pentru Cultură Vaslui, organizează, la Vaslui, duminică, 20 august 2023, Festivalul de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu”.
Ca și anul trecut, ediția de anul acesta se va desfășura pe parcursul a două zile.
În ziua de sâmbătă, 19 august, începând cu orele 19.00, pe scena Teatrului de Vară din Vaslui va avea loc concursul, la care vor participa formații corale din țară și din Republica Moldova.
Recitalul va avea loc duminică, 20 august, în aer liber, în Centrul civic al Vasluiului, începând cu ora 19.00, toți iubitorii muzicii corale laice și religioase având șansa întâlnirii unor formații corale de excepție, din țară și din străinătate. Intrarea este liberă.
În cadrul evenimentului vor susţine recitaluri: Corala „Armonia” din Constanța, solista Maria Coman, Corul „Cantilena” din Lituania, Grupul „Agia Skepi” din Grecia, , Corul „Apulum” din Alba Iulia, Corul „Dignus Est” din Vaslui, Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” al Catedralei Episcopale din Huși, și Corala „Fantasia” din Vaslui.
Ediția de anul acesta este a treia organizată la Vaslui, după mai multe ediții anterioare dedicate compozitorului Gheorghe Cucu în localitatea natală – Puiești, județul Vaslui
Entuziasmul publicului și calitatea invitaților, alături de organizarea de excepție a edițiilor anterioare de la Vaslui, au fost imboldul pentru organizarea, la aceleași standarde, și a evenimentului din acest an.
Dorința organizatorilor este ca Festivalul „Gheorghe Cucu” să se înscrie în seria evenimentelor de marcă ale județului Vaslui, cu ecouri în întreaga țară.
Ne propunem, și în acest an, să-l aducem în atenție, ca o datorie morală, pe unul dintre cei mai mari compozitori ai țării noastre, Gheorghe Cucu (11 februarie 1882 – 24 august 1932), care și-a început studiile muzicale la Școala de cântăreți din Bârlad, deprinzând aici arta muzicii bisericești, psaltice, pe care, mai apoi a aprofundat-o, la Conservator, atât în țară, cât și în străinătate, având compoziții de o valoare extraordinară și de o sensibilitate aparte.
Acest Festival, de o încărcătură spirituală deosebită, a reușit, până acum, să ne transpună într-o atmosferă de multă liniște și interiorizare, și să ne înnobileze sufletește, în pofida zgomotului din jur, care ne asaltează zilnic.
Regăsim, prin piesele interpretate, frumusețea sufletului omenesc, șlefuit de dorul după Dumnezeu, și reușim, cel puțin pentru câteva ceasuri, să fim învăluiți de o bucurie interioară, mai greu exprimabilă în cuvinte. Acesta este, de fapt, unul din rolurile muzicii de calitate, să ne predispună la o răsucire înspre noi înșine, pentru a fi mai atenți la acordurile inimii însetate de frumos, de sens și de liniște.
Sunt convins de faptul că și această ediție a Festivalului de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu”, organizat de Consiliul Județean Vaslui, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în parteneriat cu Episcopia Hușilor, va fi una de foarte înaltă ținută.
Binecuvântăm, deopotrivă, pe organizatori și pe participanți, pentru darul muzical, de suflet, pe care îl oferă semenilor lor, într-o vreme în care avem o acută nevoie de înmulțire a binelui și a frumosului, este mesajul Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, pentru ediția din acest an a festivalului.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.