23/05/2024

INFRACȚIUNI LA REGIMUL RUTIER CONSTATATE DE CĂTRE POLIȚIȘTII VASLUIENI

4 min read

Polițiștii vasluieni efectuează cercetări față de mai multe persoane care au fost depistate zilele trecute, pe drumurile publice ale județului Vaslui, în timp ce încălcau prevederile legale în vigoare.
*
La data de 3 august, orele 12.43, polițiștii Postului de Poliție Muntenii de Jos, din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Vaslui, au fost sesizați telefonic prin S.N.U.A.U. 112, de către un bărbat de 44 de ani, pasager într-un autoturism condus de o femeie de 34 de ani din localitatea Băcăoani, care ar fi acroșat un alt autoturism, condus de o femeie de 45 de ani, din aceeași localitate. Ambele vehicule erau înmatriculate în județul Vaslui.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că femeia de 45 de ani nu deține permis de conducere pentru nicio categorie, în cauză fiind întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere”. (art. 335, alin. 1 din Codul Penal)
**
La data de 3 august, orele 21.40, polițiștii Secției nr. 6 Poliție Rurală Negrești și ai Poliției Orașului Negrești, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu în orașul Negrești, au organizat un filtru rutier pe drumul public DN 15D, ocazie cu care au oprit în vederea controlului un autoturism înmatriculat în județul Neamț, condus de către un bărbat de 38 de ani, din județul Neamț. În urma legitimării conducătorului auto, polițiștii au constatat faptul că acesta avea dreptul de a conduce suspendat, întrucât la data de 21 iunie 2023 a fost depistat conducând același autoturism pe raza satului Siliștea, comuna Zăpodeni, județul Vaslui, sub influența băuturilor alcoolice, având o îmbibație alcoolică de 0.60 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducere pe drumurile publice a unui vehicul de către o persoană fără permis de conducere”.(art. 335, alin. 2 din Codul Penal)
Extras din Codul Penal
Articolul 335
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, a unui tramvai ori a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule, tramvaie ori tractoare agricole sau forestiere în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Polițiștii vasluieni atrag atenţia asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie şi, în special, asupra celor referitoare la conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive:
Reamintim cetățenilor că Legea nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost promulgată de Președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Modificarea legislativă adusă articolului 91 din Codul Penal prevede faptul că: ”(31) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.
Astfel, conducătorul auto aflat sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane, va fi condamnat la închisoare cu executare, acest lucru eliminând posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.
Pentru reducerea gradului de victimizare prin producerea accidentelor de circulație, polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă, să respecte cu strictețe regulile de circulație și să circule cu o viteză adaptată în permanență la condițiile de drum. Activitățile de supraveghere ale traficului rutier, pentru depistarea celor care încalcă regimul legal de viteză, vor continua în perioada următoare, atât pe timpul zilei cât și pe cel al nopții.

CONDUCEȚI CU GRIJĂ !

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.