03/10/2024

Hramul Mănăstirii Florești încununat de Expoziția de carte
„IACOV ANTONOVICI – Viața și Opera”

3 min read

Joi, 20 iulie, cu ocazia hramului „Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul” al Mănăstirii Florești, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, alături de Consiliul Județean Vaslui și Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” Bârlad au organizat un eveniment expozițional deosebit, oferind publicului șansa de a admira o interesantă expoziție de carte, intitulată sugestiv „IACOV ANTONOVICI – Viața și Opera”. Această expoziție a fost etalată în incinta Palatului Egumenesc al Mănăstirii Florești, în cadrul Secției de Istorie și Artă Religioasă „Episcop Iacov Antonovici” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.
Cu ocazia acestei sărbători religioase a avut loc o interesantă slujbă de prăznuire a hramului Mănăstirii Florești – oficiată de către un sobor de preoți, în frunte cu PS IGNATIE, Episcopul Hușilor, în curtea și în Biserica „Sfântul Ilie” din cadrul acestui reprezentativ complex monastic. La această amplă procesiune religioasă au participat, pe lângă oficialitățile locale și județene, foarte mulți credincioși.
Importanța sărbătorii hramului și faptul că, după foarte mulți ani, această mare personalitate a vieţii culturale din zona Bârladului – episcopul IACOV ANTONOVICI – a fost ridicată la adevărata sa valoare au atras atenția celor prezenți. Astfel, la ampla manifestare cu caracter livresc au participat mai mulți preoți, în frunte cu episcopul IGNATIE al Hușilor, prof. Vasile Mariciuc, consilier la Consiliul Județean Vaslui, prof. Cristina Vizitiu – director al Bibliotecii Municipale „Stroe S. Belloescu” din Bârlad și un număr mare de reprezentanți ai instituțiilor vasluiene. Impresionant a fost numărul mare de credincioși care au ales să treacă pragul mănăstirii în această zi sfântă, pentru a se ruga și a admira prețioasa operă scrisă a episcopului IACOV ANTONOVICI.
La vernisajul expoziției au participat numeroși pasionați de istorie și credincioși, dar – mai ales – PS IGNATIE, Episcopul Hușilor, alături de preoți din cadrul Protopopiatelor Vaslui, Fălciu și Bârlad. În cadrul acestei manifestări au luat cuvântul muzeograf dr. Laurențiu Chiriac de la Muzeul Județean Vaslui – cel care a prezentat succint viața și opera scrisă a unuia din cei mai importanți episcopi ai Hușilor și a amintit de cărțile despre acesta. Totodată, Episcopul Hușilor, PS IGNATIE a vorbit despre modelul de virtute creștină, omul de cultură și luminatul ierarh IACOV ANTONOVICI ca despre un bun strămoș al său în scaunul arhieresc al Eparhiei Hușilor, în timp ce arhimandritul IEZECHIEL ARITON – starețul Mănăstirii Florești – a evidențiat importanța cercetărilor istorice făcute de episcopul IACOV ANTONOVICI pentru cunoașterea evoluției Mănăstirii Florești, căreia i-a și dedicat o monografie completă.
Așadar, expoziția a urmărit să supună atenției publicului cele mai relevante date despre viața și activitatea episcopului IACOV ANTONOVICI. El a rămas în amintirea noastră ca fiind cel mai de seamă autor al scrierilor istorice şi bisericeşti despre străbunele noastre plaiuri. Într-adevăr, prin tăria credinţei şi prin devotamentul faţă de istoria şi biserica locală, prin dragostea sa faţă de ţară, prin priceperea şi prin munca depusă pe tărâmul culturii și al școlii, episcopul IACOV ANTONOVICI al Hușilor și al Dunării de Jos rămâne negreşit una din cele mai luminate feţe bisericeşti şi cel mai important istoric al Mănăstirii Florești, dar și a altor monumente istorice de pe meleagurile noastre, contribuind merituos la cunoașterea istoriei bisericești din zona actualului județ Vaslui.
Organizatorii acestui eveniment expozițional au fost prof. dr. Ramona Maria MOCANU, manager al Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, dr. Laurențiu CHIRIAC, de la aceeași instituție și, nu în ultimul rând, arhimandrit IEZECHIEL ARITON – starețul Mănăstirii Florești.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.