Apicultorii vasluieni trag un semnal de alarma

Situație extrem de gravă în rândul apicultorilor din aceasta zona a tarii. Deși au un an de excepție din punct de vedere al producției, crescătorii de albine vasluieni nu au unde să își valorifice marfa. Mierea din Ucraina este mult mai ieftină decât cea locală, iar procesatorii preferă să cumpere din import. Apicultorii din județ au un an extraordinar de bun. Până acum la toate culturile (rapiță, polifloră și tei) producțiile au fost foarte bune. Practic, la o familie de albine s-a obținut o producție de 20 de kilograme de miere.
Apicultorii susțin că pentru a ajunge la aceste performanțe albinele trebuie să fie sănătoase, să fie bine hrănite iar tratamentele împotriva diferitelor boli să fie făcute de timp. Tocmai din cauza lipse acestor tratament, în perioada de iarnă a anului trecut au murit foarte multe albine, din cauza secetei care a favorizat apariția păduchilor. Deși acest an se perconizeaza a fi o perioadă de excepție pentru apicultura locală, cei care lucreaza in domeniu nu au motive de bucurie. În ultimii ani numărul de apicultori din județ s-a redus constant. Astfel, mai activează circa 6.000 de apicultori, care au în jur de 60.000 de familii de albine. Apicultorii vasluieni pot depune la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cererile de plată şi documentele doveditoare pentru intervenţiile aferente sectorului apicol 2023. Cererile se pot înregistra până pe data de 4 august 2023, iar fondurile fac parte din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027, finanţate din FEGA şi de la bugetul de stat. La nivel național, valoarea sprijinului alocat pentru anul curent este de 12.163.260 euro. Cererile se pot depune pentru:
-intervenții apicole pentru formele asociative;
-servicii de consiliere, asistenţă tehnică, formare, informare şi schimb de bune practici, inclusiv prin colaborarea în reţea, pentru apicultori şi pentru organizaţiile de apicultori;
-promovare, comunicare şi marketing, inclusiv acţiuni de monitorizare a pieţei şi activităţi care vizează în special sensibilizarea consumatorilor în privinţa calităţii produselor apicole etc.
Dorelian David