16/07/2024

143 de ani de la nasterea marelui actor vasluian Constantin Tanase

2 min read

S-a născut pe 5 iulie 1880, într-o familie modestă din Vaslui. Iubea să tragă cortina, să fie aproape de scenă. La București, când a dat la Conservator, marele C.I. Nottara spunea despre el: „Ăsta are în el un comic natural: vorbește doar, și râzi!” Aparițiile în spectacole erau memorabile atât prin interpretare cât și prin aspect. „Tănase era un bun comic, chiar dacă nu avea voce știa să sublinieze poantele, și juca cu haz. Numai apariția sa pe scenă, cu chipul său năsos și lung – jumătate nedumerit și parcă speriat, jumătate voios – stârnea râsul, așa cum Birlic stârnește râsul chiar când nu caută să fie caraghios. Tănase devenea din ce în ce mai cunoscut în anii aceia. Când ieșise din armată, cântase cuplete pe la cinematografe și în cuplete se făcea haz de nasul său:
– Aoleu, Tănase, ce nas noduros ai, spune măi, Tănase, de unde l-ai scos?
Acum juca roluri de comedie mai grele, cânta pe la operetă și mai târziu va străluci în revistă. El a lansat o seamă de cuplete ca ‹‹Fusta, fusta-i cu belea››, care l-au făcut vestit înainte de a fi conducător de trupă de reviste, în preajma primului război mondial”, mărturisea N. Niculescu-Buzău în volumul „Suveniruri teatrale”.
În 1919 a pus bazele trupei de teatru Cărăbuș în București, cu care a făcut numeroase turnee în țară, iar succesul fantastic avut l-a impus repede în fața publicului românesc. Teatrul şi-a deschis porțile pe 2 iulie 1919, iar inaugurarea a fost un adevărat eveniment. Spectacolele colorate şi unice de la Cărăbuș s-au bucurat de un succes fabulos în epocă. Scopul lui Tănase era să ofere oamenilor un motiv de a zâmbi. De multe ori, însă, textele sale aveau substrat politic şi avangardist.
Tănase a făcut numeroase turnee și peste hotare, multe bucurându-se de un real succes. Însă celebru rămâne cel din Egipt, din anul 1939.
Peste viața și cariera marelui actor s-a tras cortina la 29 august 1945, fiind înmormântat la cimitirul Bellu, din București.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.