20/06/2024

Credincioșii din Episcopia Hușilor sunt așteptați, joi după-amiază, în municipiul Huși, la procesiunea cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi

2 min read

În după-amiaza zilei de joi, 6 iulie, după slujba Vecerniei Mari și a Litiei în cinstea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, de la orele 18.45, credincioșii din întreaga Eparhie a Hușilor sunt așteptați la procesiunea cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, ce se va desfășura în municipiul Huși, pe traseul: Catedrala Episcopală – str. Mihail Kogălniceanu – str. 1 Decembrie – str. A.I. Cuza (Lukoil) – str. Ștefan cel Mare – Catedrala Episcopală.
An de an, în ajunul hramului Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, străzile Hușiului se încarcă de o atmosferă aparte, prin procesiunea organizată în cinstea ocrotitoarei orașului și a întregii Episcopii.
Municipiul este singurul loc din țară unde se păstrează moaște ale Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi.
Pelerinajul cu moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi are o istorie a sa, întreruptă abrupt de regimul comunist ateu, însă reluată în prezent. În perioada interbelică, aduna chiar credincioși de pe ambele maluri ale Prutului, Sfânta intrând, încă din 1787, în conștiința oamenilor ca cea care „aduce multă mângâiere și ușurare creștinilor, mai ales în boli, supărări și în nenorociri” – după cum mărturisea, în 1933, arhiereul Veniamin Pocitan.
„Suntem atâtea suflete, atâtea minți și inimi îndreptate înspre cea care este ocrotitoarea Episcopiei Hușilor. Îmi doresc ca, de la un an la altul, evlavia față de Sfânta Mare Muceniță Chiriachi să fie aidoma cinstirii de care se bucură Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași sau Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.
Sunt puține catedrale episcopale care să aibă un astfel de tezaur deosebit, moaștele unui sfânt, de aceea, pentru noi, este o mare binecuvântare.
În tropar spunem că „întărirea și paza cetății Hușilor și podoaba Moldovei, te numim pe tine Chiriachi, mucenița cea preafrumoasă a lui Hristos, izvor nemăsurat al vindecărilor”.
Se cuvine să îi dăm o cinstire mai deosebită în ziua în care ea a ales să Îl mărturisească pe Hristos. Zilele sfinților sunt ca și zilele noastre de naștere sau de onomastică. Noi ne căutăm, unii pe alții, în mod deosebit, în aceste zile, să ne facem urările cuvenite.” – Părintele Episcop Ignatie al Hușilor
Sfânta Mare Muceniță Chiriachi ocrotește întreaga Eparhie a Hușilor, prin prezența binecuvântată a Sfintelor sale Moaște (mâna stângă) în Catedrala Episcopală din Huși, aduse aici prin efortul Episcopului Iacov Stamati în anul 1787, de la Mănăstirea Marea Lavră din Sfântul Munte Athos.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.