24/07/2024

TÂNĂR REȚINUT DE POLIȚIȘTII BÂRLĂDENI

4 min read

Poliţiştii Biroului Investigații Criminale, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, au reținut un tânăr, în vârstă de 19 ani, din comuna Banca, județul Vaslui, bănuit de săvârșirea unor infracțiuni de furt calificat.
Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Bârlad au documentat și probat activitatea infracțională a unui tânăr, care locuia fără forme legale în municipiul Bârlad, bănuit de comiterea mai multor infracțiuni de furt calificat (furt calificat, furt calificat în formă continuată și două tentative la infracțiunea de furt calificat), în perioada martie – iunie, în municipiul Bârlad.
În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că, în noaptea de 9/10 mai, persoana bănuită de comiterea infracțiunilor ar fi pătruns, pe timpul nopții, pe ușa lăsată deschisă, într-un apartament din municipiul Bârlad, situat pe strada Nicolae Tonitza, și ar fi sustras un portmoneu cu bani și acte de identitate.
Totodată, bărbatul este bănuit că ar fi pătruns, în perioada 20 – 28 iunie, pe timpul nopții, prin efracție, în mai multe autoturisme parcate în municipiul Bârlad, de unde ar fi sustras sau ar fi încercat să sustragă diverse sume de bani și bunuri de valoare.
Prejudiciul cauzat în urma săvârșirii infracțiunilor este estimat la peste 6.000 lei.
Ieri, 28 iunie, ca urmare a administrării probatoriului, față de tânărul cercetat a fost luată măsura reținerii, pe o perioadă de 24 de ore.
Astăzi, 29 iunie, acesta urmează a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, pentru dispunerea unei măsuri preventive.
Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a tânărului.
NU-ŢI LĂSA MAŞINA LA ÎNDEMÂNA HOŢILOR!
Maşinile, mărci străine sau autohtone, casetofoanele auto, genţile, borsetele sau roţile de rezervă constituie ţintele infractorilor care îşi desfăşoară ”activitatea” în acest domeniu.
Printre cauzele şi condiţiile favorizatoare săvârşirii furturilor de şi din autoturisme se evidenţiază:
-lipsa sistemelor de alarmă şi a dispozitivelor antifurt din dotarea autoturismelor sau folosirea improvizaţiilor;
-parcarea maşinilor în locuri improprii (întunecoase, dosnice), fapt ce îngreunează supravegherea acestora;
-lăsarea la vedere, în interiorul maşinii obiecte de valoare sau tentante (telefoane mobile, GPS-uri, genţi, borsete, laptop-uri, tablete, etc.)
Poliţia vă face câteva recomandări:
-parcaţi autoturismul, pe cât posibil, în locuri special amenajate, iluminate şi eventual supravegheate!
-luaţi cheile din contact şi încuiaţi autoturismul chiar dacă îl părăsiţi pentru puţin timp (pentru a face plata la o staţie peco, spre exemplu)!
-evitaţi să păstraţi în autotursm bani, acte de identitate, permis de conducere, talon de înmatriculare, actele şi ştampila firmei!

-montaţi un sistem de alarmă eficient, precum şi un dispozitiv de blocare a axului volanului, pedalelor şi a schimbătorului de viteze!
-nu vă adresaţi ocazional, pentru repararea autoturismului, la meseriaşi necunoscuţi sau la ateliere neautorizate (se pot face mulaje după chei sau puteţi rămâne fără componente din interirul autoturismului care funcţionau bine)!
-schimbaţi de urgenţă sistemul de închidere în cazul pierderii/furtului cheilor de la autoturism sau la cumpărarea autovehiculului de la altă persoană !
ATENŢIE! În cazul în care constataţi că s-a comis un furt nu pătrundeţi în interiorul maşinii, ci sesizaţi cea mai apropiată unitatea de poliţie sau 112 – Apel Unic de Urgenţă.
RECOMANDĂRI PENTRU PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINȚE

 • La plecarea de la domiciliu verificaţi dacă aţi încuiat uşa locuinţei! În cazul caselor la curte si a apartamentelor aflate la parter unde ar fi posibil accesul prin escaladare este necesar sa va protejaţi ferestrele cu grilaje metalice ale căror capete de prindere sa fie încastrate în zid, iar spatiile dintre bare sa fie de dimensiuni mici;
 • Uşa de acces să fie prevăzută cu două încuietori, având sisteme de chei diferite, şi cu lanţ de siguranţă;
 • Solicitaţi administratorului să asigure permanent iluminatul scărilor şi a liftului;
 • Uşile de acces în imobil să fie închise! Deşi există interfon montat la multe imobile, proprietarii lasă de regulă una din uşile de acces (de regulă cea din spate) deschisă, astfel încât interfonul este ca şi inexistent;
 • Învăţaţi copiii să nu lase cheia locuinţei sub preşul de la uşă şi să reziste tentaţiilor venite din partea persoanelor care, sub diverse motivaţii, doresc să pătrundă în locuinţă!
 • Aveţi grijă ca, în imobil, bunurile de valoare care au dimensiuni mici (bani, bijuterii) să fie păstrate în locuri greu accesibile, evitându-se „ascunzătorile” tradiţionale (şifonier, sertare, bibliotecă);
 • În cazul achiziţionării de aparatură electronică, nu depozitaţi ambalajele acesteia la vedere! Poate fi un indiciu clar pentru spărgători ca acestea există în imobilul dvs.;
  Totodată, o atenţie sporită trebuie să o aibă şi proprietari de cabane, case de vacanţă sau case nelocuite. Acestea trebuie să aibă un sistem suplimentar de protecţie, pe lângă încuietoarea de la uşă, (ex. grilaj metalic, sistem de supraveghere video, alarmă).
  Este recomandat să fie evitată păstrarea lucrurilor de valoare în aceste imobile.

Dorelian David

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.